Περιοδικό ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ τχ. 47ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ
Λογοτεχνικό περιοδικό
Έκδοση-διεύθυνση: Γιάννης Πατίλης
Σεβαστείας 27, 171 22 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
τηλ./φαξ 210-2284403, κν. 6942-083122
e-mail:
planodion@otenet.gr
Κεντρική διάθεση: Σπύρος Μαρίνης
Σόλωνος 76, 106 80 ΑΘΗΝΑ
τηλ. 210-3648170

Κυκλοφόρησε το Πλανόδιον # 47, Δεκέμβριος 2009

Ρικάρδο Πίγλια: Η νήσος και άλλα διηγήματα.
Εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις, συνέντευξη: Ελένη Κεφάλα
Το διήγημα κατασκευάζεται για να εμφανιστεί τεχνητά κάτι που ήταν κρυμμένο. Αναπαράγει την αναζήτηση, πάντοτε ανανεωμένη, μιας μοναδικής εμπειρίας που μας επιτρέπει να δούμε, κάτω από την σκοτεινή επιφάνεια της ζωής, μια κρυφή αλήθεια. «Το στιγμιαίο όραμα που μας κάνει να ανακαλύπτουμε το άγνωστο, όχι σε μια μακρινή terra incognita, αλλά στην ίδια την καρδιά του άμεσου», έλεγε ο Ρεμπώ.
Αυτή η κοσμική φωταψία έχει μετατραπεί σε φόρμα του διηγήματος.
(Ρικάρδο Πίγλια, «Απόψεις για το διήγημα»)
Κεντρική θέση στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού «Πλανόδιον» κατέχει το αφιέρωμά του στον Αργεντινό πεζογράφο Ρικάρδο Πίγλια, διηγήματα και δοκίμια του οποίου, καθώς και μία συνέντευξη μαζί του, μεταφράζει η Ελένη Κεφάλα, ποιήτρια και λέκτορας της Λατινοαμερικάνικης Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα στη Σκωτία. Ο Ρικάρδο Πίγλια θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αργεντινούς συγγραφείς της εποχής μας. Γεννήθηκε στο Αδρογκέ (Adrogué), επαρχία του Μπουένος Άιρες, στις 24 Νοεμβρίου 1940 και από το 2001 είναι καθηγητής Λατινοαμερικάνικης Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ο Πίγλια σπούδασε ιστορία στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Λα Πλάτα (1960-1965) στην Αργεντινή. Το 1967 εξέδωσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο, «Η εισβολή», η οποία βραβεύτηκε από την Casa de las Américas στην Κούβα. Υπήρξε διευθυντής της Serie Negra, μιας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων, στην οποία εκδόθηκαν έργα των Χάμμετ, Τσάντλερ, Γκούντις και Οράτιου ΜακΚόυ. Το 1975 εμφανίστηκε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, «Ψευδές όνομα». Στα επόμενα χρόνια ήταν επικεφαλής ερευνητικών ομάδων με αντικείμενο την αργεντίνικη λογοτεχνία και έγραψε δοκίμια για το έργο των Αρλτ, Μπόρχες, Σαρμιέντο και Μασεδόνιο Φερνάντες. Το 1980 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Τεχνητή αναπνοή», το οποίο του χάρισε το βραβείο Μπόρις Βιάν (1981) και τον καταξίωσε διεθνώς. Το 1985 εμφανίστηκε το βιβλίο, «Κριτική και μυθοπλασία», που περιλαμβάνει συνεντεύξεις και σύντομα δοκίμια για την ποιητική της αφήγησης. Το 1988 εκδόθηκε το βιβλίο, «Συνεχής φυλακή», που αποτελείται από δύο νουβέλες, ενώ το 1992 εμφανίστηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Απούσα πόλη», για το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Αργεντινής. Το 1997 εξέδωσε το τρίτο του μυθιστόρημα, «Καμένα λεφτά» για το οποίο έλαβε το βραβείο Planeta που στον ισπανόφωνο κόσμο αποτελεί το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο μετά το βραβείο Νόμπελ. Το 2000 εμφανίστηκε η συλλογή δοκιμίων, «Σύντομες φόρμες», για την οποία έλαβε το βραβείο Bartolomé March (Μαδρίτη, 2001). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, μια δοκιμή στην τέχνη της ανάγνωσης με τίτλο, «Ο τελευταίος αναγνώστης», εμφανίστηκε το 2005. Το έργο του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, τουρκικά και ελληνικά («Τεχνητή αναπνοή» και «Καμένα λεφτά»).
***
Η παρουσία της ελληνικής ποίησης στο παρόν τεύχος
Πλούσια είναι και η παρουσία της πρωτότυπης ελληνικής ποίησης στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Εκτός από τα καινούργια ανέκδοτα ποιήματα του Γιάννη Δάλλα, ο αναγνώστης θα βρει ακόμη καινούργια ποιήματα του Ιωάννη Σεβαστιανού Ρώσση, της Θεώνης Κοτίνη, της Αγγελικής Σιδηρά, του Κώστα Ριζάκη, του Θανάση Παπαθανασόπουλου, του Θοδωρή Ρακόπουλου, του Χρήστου Ζάχου, της Γρηγορίας Πούλιου, του Διονύσιου Πλατανιά, του Νίκου Βασιλάκη, του Παναγιώτη Ράμμη, της Σοφίας Κολοτούρου, του Κωνσταντίνου Ποζουκίδη. Επίσης μεταφράσεις του Σλοβάκου ποιητή Γιαν Ζάμπορ από τον Κάρολο Τσίζεκ και του Τζουζέππε Ουγκαρέττι από τον Χρίστο Κρεμνιώτη.
***
Πεζογραφία
Στο τεύχος παρουσιάζονται τα διηγήματα «Άσκηση εφέδρων ‘Ο Λεωνίδας’» του Τάσου Πορφύρη και «140 ημέρες» του νέου πεζογράφου και ποιητή Βασίλη Μανουσάκη.
***
Το Μέγα Πανελλήνιον
Στην πανελλήνιας γλωσσικής εμβέλειας στήλη του περιοδικού υπό τον τίτλο «Το Μέγα Πανελλήνιον» παρουσιάζεται το εξαιρετικής σημασίας για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τελείως άγνωστο κείμενο «Ο προορισμός του Ελληνισμού», γραμμένο το 1901-1902 σε άψογη καθαρεύουσα από τον ιδρυτή του Αλβανικού Κράτους Ισμαήλ Κεμάλ και δημοσιευμένο στην εφημερίδα του «Σωτηρία-Αλβανία» που εξέδιδε τότε στις Βρυξέλλες!!
***
Αναφορές
Στο τελευταίο τμήμα του τεύχους δεσπόζουν, όπως πάντα, τα δοκιμιακά, σχολιογραφικά και βιβλιοκριτικά κείμενα των τακτικών συνεργατών του περιοδικού, παρουσιασμένα πολλά εξ αυτών στις μόνιμες προσωπικές τους στήλες. Εδώ γράφουν οι Γιώργος Αράγης, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιώργος Βαρθαλίτης, Αντώνης Ζέρβας, Κώστας Κουτσουρέλης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Τασούλα Καραγεωργίου, Γιώργος Ζεβελάκης, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Ανδρέας Μπελεζίνης, Γιάννης Πατίλης. Η Ευγενία Κριτσέφτσκαγια μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το ταξίδι της στο Νόβγκοροντ και την Αγία Πετρούπολη όπου έκανε γνωστές στο ρωσικό κοινό τις ανακαλύψεις του «Πλανόδιου» γύρω από τις συνθήκες του θανάτου στην Αθήνα το 1920 του αδελφού της Άννας Αχμάτοβα Αντρέι Γκορένκο, και της ανακάλυψης του τάφου του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Στην ίδια ενότητα των «Αναφορών» διαβάζουμε και το δοκίμιο του Λάμπη Καψετάκη «Ο ακραίος λόγος στην ποίηση του Χρίστου Ρουμελιωτάκη» καθώς και το δεύτερο μέρος του ταξιδιωτικού του Φώτη Τερζάκη στην Κένυα και την Τανζανία.