Μήτσος Αλεξανδρόπουλος

«Έφυγε» ο συγγραφέας Μήτσος Αλεξανδρόπουλος (19/5/2008)

Συγγραφέας με πολυσχιδές έργο, αλλά και μεταφραστής που υποστήριξε σθεναρά τη σχέση μεταξύ ελληνικής και ρωσικής λογοτεχνίας, ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος απεβίωσε προχθές σε ηλικία 84 ετών χάνοντας τη μάχη με την επάρατο νόσο.

Γεννημένος στην Αμαλιάδα Ηλείας (1924), σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Φιλολογία στη Μόσχα. Το πιο καθοριστικό στοιχείο στη ζωή του, ωστόσο, αποτέλεσε η πολιτική δραστηριοποίησή του: συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενώ στην περίοδο του Εμφυλίου κατέφυγε στη Ρουμανία κι αργότερα στη Σοβιετική Ενωση. Εζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Μόσχα μέχρι το 1975, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση.
Η συνεισφορά του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα είναι συνυφασμένη με τη σύζυγό του, την ελληνίστρια Σόνια Ιλίνσκαγια. Από κοινού ασχολήθηκαν με τη «μεταφορά» των σημαντικότερων έργων της πνευματικής παραγωγής των δύο λαών μεταφράζοντας είτε υπογράφοντας μελέτες, δοκίμια και κριτικά κείμενα (Τολστόι, Τσέχοφ, Μαντελστάμ, Μαγιακόφσκι, Ντοστογιέφσκι κ.ά.).
Το προσωπικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, ταξιδιωτικές αφηγήσεις, βιογραφίες. Σύμφωνα με την κριτική, η γραφή του χαρακτηρίζεται από στοιχεία ποιητικού ρεαλισμού, κοινωνικού και πολιτικού στοχασμού, με άμεση επίδραση της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.
Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος τιμήθηκε πολλές φορές για το σύνολο της προσφοράς του στα γράμματα. Μεταξύ άλλων, του απονεμήθηκε το Βραβείο Γκόρκι (1979), το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2001) και πρόσφατα το Βραβείο Πούσκιν (2007).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
κάνετε κλικ εδώ

Πηγή: ΕΚΕΒΙ