Χρίστος Λάσκαρης

Πέθανε την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 , πατρινός ποιητής, Χρίστος Λάσκαρης σε ηλικία 77 ετών.
Ο Χρίστος Λάσκαρης, το 2007 βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο ποίησης «Καβάφης» από το Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Παράδοσης Μοχάμεντ Άλι του Καΐρου, ενώ τιμή του επεφύλαξε πρόσφατα και η τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Πατρέων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών τον βράβευσαν για το συνολικό του έργο. Ένα έργο που είχε αναγνωριστεί από ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων όχι μόνον της Ελλάδος. Υπήρξε άνθρωπος «αθόρυβος», αφοσιωμένος στον ποιητικό του λόγο και παρά την περιπέτεια που αντιμετώπιζε με την υγεία του τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν εγκατέλειπε τις συναντήσεις των ποιητών σε διάφορα γνωστά στέκια της πόλης(Τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο βιβλιοπωλείο Πολύεδρο της Πάτρας στην παρουσίαση του ποιητή Βύρωνα Λεοντάρη πριν από δύο εβδομάδες) .
Περισσότερα από 320 ποιήματα φέρουν την υπογραφή του και καταγράφουν συναισθήματα, γεγονότα, εικόνες της καθημερινότητας αλλά και βαθύτερα νοήματα ώστε ο αναγνώστης να «ταξιδεύει».
Βιβλία
«Απόγευμα προς βράδυ» (2007),
«Δωμάτιο για έναν» (2001),
«Ποιήματα» (1978),
«Να εμποδίσεις τις σκιές» (1982),
«Ο ευτυχισμένος καιρός επέρασε» (1979),
«Να τελειώνουμε» (1986),
«Σύντομο βιογραφικό» (1991),
«Ποιήματα» (1995),
«Τέλος προγράμματος» (1997)
καθώς και η συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του το 2004.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Χάβαρι Ηλείας το 1931 και από μικρή ηλικία έχει εγκατασταθεί στην Πάτρα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως και εργαζόταν στον Ασφαλιστικό Οργανισμό Αστικών Λεωφορείων Πάτρας. Παράλληλα, αφοσιώθηκε στα Γράμματα και ειδικότερα στην ποίηση. Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων ενώ ποιήματά του περιέχονται σε πολλές ανθολογίες και πολλά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως τα Γερμανικά, τα Ισπανικά, τα Πολωνικά, τα Πορτογαλικά κ.ά.

Πηγή: ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ