Περιοδικό ΠΟΙΗΤΙΚΗ τχ4


Χριστουγεννιάτικο τεύχος της Ποιητικής από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός με κεντρικό αφιέρωμα στην πρόσληψη του ομηρικού έργου από κορυφαίους συγγραφείς και μελετητές. Την πλούσια ύλη συμπληρώνουν ποιήματα και συνθέσεις που υπογράφουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ποιητές και δοκίμια που αφορούν καίρια ζητήματα ποιητικής και στοχασμού. Δε λείπουν οι γνωστές στήλες Κριτική και Et cetera, στις οποίες παρουσιάζονται βιβλία ποίησης και σχολιάζονται ζητήματα σχετικά με την ποιητική τέχνη.
Tο κεντρικό αφιέρωμα ανθολογεί μελετήματα των Steiner, Tolstoy, Pound, Graves, Kafka, Joyce, τα οποία φωτίζουν την επίδραση που άσκησε το ομηρικό έργο σε καθέναν από αυτούς τους συγγραφείς, καθώς και τη γενικότερη σημασία του για τα ευρωπαϊκά γράμματα.

Στο τεύχος αυτό, Έλληνες ποιητές (πρεσβύτεροι και νεότεροι: Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Βέης, Αθηνά Παπαδάκη, Νίκος Λεβέντης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κατερίνα Λυμπέρη, Ευριπίδης Γαραντούδης, Χάρης Ψαρράς, Αλέξανδρος Φιλιππίδης, Ναταλία Κατσού, Παυλίνα Χατζηγεωργίου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μηνάς Βλάχος) καταθέτουν έργα που με την ευρεία γκάμα των μορφών και των θεμάτων τους, αποδεικνύουν το σφρίγος της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Η ξένη ποίηση εκπροσωπείται από μια ομάδα ιδιαίτερων ποιητικών φωνών. Νεότεροι και κλασικοί ποιητές μεταφράζονται και σχολιάζονται ενδελεχώς. Ανάμεσά τους οι P.B. Shelley, Robinson Jeffers, Gérard Macé. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στον Αμερικανό μεταμοντέρνο ποιητή A.R. Ammons και στον Άγγλο ποιητή Louis MacNeice, οι οποίοι μεταφράζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στον χώρο του δοκιμίου, στον οποίο το περιοδικό δίνει ιδιαίτερο βάρος, παρουσιάζεται το δοκίμιο του Ernest Fenollosa «Ο κινεζικός γραπτός χαρακτήρας ως μέσο ποίησης», το οποίο επηρέασε βαθιά την ποίηση του Πάουντ. Ακολουθούν ο Steven Connor, ο οποίος θέτει υπό κρίση την ύπαρξη της αισθητικής, καθώς και οι Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Ερνέστο Σάμπατο σε μια συνομιλία περί ονείρων και δημιουργίας. Το ελληνικό δοκίμιο εκπροσωπείται από τους Κατερίνα Σχινά, Βασίλη Λέτσιο, Χρήστο Χρυσόπουλο, οι οποίοι συνομιλούν με τους Wordsworth – Stevens, Σεφέρη και Agamben, αντίστοιχα. Τέλος, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης γράφει για την επιτελεστική ποιητική.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με κριτικά σημειώματα και σχόλια που υπογράφουν οι: Μαρία Τοπάλη, Γιώργος Μπλάνας, Άλκηστις Σουλογιάννη, Δήμητρα Κονδύλη, Ευριπίδης Γαραντούδης, Παναγιώτης Μουλλάς, Χάρης Βλαβιανός, Κατερίνα Κωστίου και Αλέξης Ζήρας.