Ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΛΕΞΗΠΤΩΤΟ τχ.2

Ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΛΕΞΗΠΤΩΤΟ
http://www.alexiptoto.net/

Περιεχόμενα Τεύχους #2 (Μάιος 2010)
1
Η κόκκινη πανσέληνος, διήγημα της Ιωάννας Καρατζαφέρη
2
Χιόνι, ποίημα της Ιωάννας Καρατζαφέρη
3
Ριζοσπάστης, ποίημα του Παναγιώτη Νούτσου
4
Οπλισμός, ποίημα της Γιούλης Κουγιά
5
Περί ποίησης, άρθρο της Ευαγγελίας Ραμαντάνη
6
Το αρχαιοελληνικό μυθιστόρημα, άρθρο της Κλεοπάτρας Κυρτάτα
7
Το Σύνθημα, κριτική βιβλίου της Βαρβάρας Μικέλλη
8
Η μάσκα της ψυχής, άρθρο του Κωνσταντίνου Παπαδάκη

ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ

Αλεξήπτωτο
Διαδικτυακό περιοδικό λόγου και τέχνης


Αλεξήπτωτο. Με -η- της λέξης, καθώς πιστεύουμε ότι οι λέξεις, η λογοτεχνία και ο στοχασμός γενικότερα αποτελούν αντίσταση στη χίμαιρα εποχή μας. Ένα Αλεξήπτωτο ως προπύργιο και ελπίδα των ημερών μας. Γιατί ο λόγος είναι λύτρωση και ανάταση της ψυχής.
Απ’ τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι να είμαστε μια νέα φωνή στα λογοτεχνικά πράγματα, μια νέα έκφραση στο χώρο της τέχνης. Μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε κυρίως νέους ανθρώπους και παράλληλα ν’ αναδείξουμε έργα που περνούν αδίκως απαρατήρητα.
Κριτήριο των επιλογών μας η ποιότητα, η πραγματική αξία και η αισθητική των έργων, κι όχι η υιοθέτηση της μόδας που δημιουργείται με την κατά κόρον προβολή συγκεκριμένων έργων και δημιουργών.
Η προσπάθεια αυτή στοχεύει επίσης στη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Επειδή ακριβώς πιστεύουμε στην επικοινωνία ανεξαρτήτως γλώσσας, μεταφράζουμε τα κείμενά μας στα αγγλικά και τα ισπανικά, φιλοδοξώντας στο μέλλον να προσθέσουμε κι άλλες γλώσσες. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν περιοριζόμαστε μόνο στην ελληνική παραγωγή αλλά δίνουμε βάση εξίσου και στην ξένη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η επικοινωνία των τεχνών είναι επικοινωνία των λαών.
Η οπτική μας είναι ευρεία, δηλαδή δεν περιορίζεται μόνο στη λογοτεχνία αλλά έχουμε προεκτάσεις στη φιλολογία, το θέατρο, τη μουσική και γενικά οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα στην ανάπτυξη του πνεύματος και των ιδεών. Η ποικιλία στη θεματολογία μας αποσκοπεί στην ανάδειξη όλων των μορφών πνευματικής παραγωγής, τις οποίες θεωρούμε ισάξιες.
Είναι πεποίθησή μας ότι η τέχνη και η δημιουργική σκέψη ως στάση και πρότυπο ζωής διαμορφώνουν συνειδήσεις και κοινωνίες και ως εκ τούτου αποτελούν ύψιστη πολιτική πράξη.
Επισημαίνουμε ότι, από την προσπάθειά μας αυτή δεν αποκομίζουμε κανένα οικονομικό όφελος. Άλλωστε, η μία εκ των διευθύνσεων του περιοδικού, .org, σημαίνει ακριβώς: μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Συνεπώς το Αλεξήπτωτο είναι μια προσπάθεια που γίνεται με μεράκι και αγάπη για τον λόγο, με μόνη ανταμοιβή μας τα σχόλια όσων μας διαβάζουν.
Αλεξήπτωτο, λοιπόν, και λέξεις είναι για μας δικλίδες ασφαλείας για να μας κρατήσουν μακριά από την παρακμιακή νοοτροπία των ημερών μας, η οποία μας θέλει έρμαια της αισθητικής ευτέλειας, εθισμένους στην κατανάλωση και την απάθεια, θηράματα στο κυνήγι του χρήματος και της φήμης, και ποτέ ελεύθερους στοχαστές ή κυνηγούς της πνευματικής αναζήτησης και της ηδύτητας που προσφέρει η επικοινωνία. Γι’ αυτό κι εμείς, κρατιόμαστε γερά από τις λέξεις μας και πάμε…

Αλεξηπτωτιστές