Περιοδικό ΟΡΟΠΕΔΙΟ τχ.9

Κυ­κ­λο­φό­ρη­σε το Οροπέδιο # 9, Καλοκαίρι 2010Ένα τεύχος αφιερωμένο στον Ηλείο οικονομολόγο Αδαμάντιο ΠεπελάσηΚυ­κ­λο­φό­ρη­σε 8° τεύχος του περιοδικού Οροπέδιο. Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον διαπρεπή Ηλείο οικονομολόγο Αδαμάντιο Πεπελάση. Το τεύχος, αποτελείται, από πρωτότυπα κείμενα που έγραψαν ειδικά για αυτόν, λόγιοι, δημοσιογράφοι, επιστήμονες οικονομολόγοι συνάδελφοί του και πολιτικοί.


Το Οροπέδιο θέλει να τους αναφέρει ονομαστικά και να τους ευχαριστήσει. Είναι οι Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Λαοκράτης Βάσσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Σαρδελής, Δημήτρης Μηλιάκος, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ακόλουθεί ένα τρυφερό ποίημα του Αδαμαντίου-Στέφανου Μίνογλου, γραμμένο εδικά για τον παππού του Αδαμάντιο.


Εκτός των παραπάνω, το Οροπέδιο φιλοξενεί στις στήλες του, τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Γαστούνης (γενέτειρα του Αδαμαντίου Πεπελάση), στις 27 Σεπτεμβρίου 2009, με θέμα: Αδαμάντιος Πεπελάσης: Διαδρομή Γαστούνη-Μπέρκλεϋ, Οικονομική Σκέψη και Οικονομική Πολιτική, προκειμένου να τιμήσει τον Καθηγητή κ. Αδαμάντιο Πεπελάση. Είναι οι ομιλίες του δικού μας Νίκου Κωνσταντόπουλου, του διαπρεπούς δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, και του συντοπίτη μας βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη. Εδική μνεία πρέπει να κάνουμε στο κείμενο-ομιλία του Συνταγματολόγου, Καθηγητού Δημήτρη Τσάτσου. Το κείμενο αυτό, ίσως το τελευταίο του Δημήτρη Τσάτσου, εκφωνήθηκε στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου Γαστούνης για τον Αδαμάντιο Πεπελάση. Ο Δημήτρης Τσάτσος, δεν είναι πια μαζί μας. Ο τόπος μας, που έχει εισέλθει στην στενωπό μιας απρόσμενης σε έκταση δίνης, γίνεται πιο φτωχός χωρίς την φωνή του Δημήτρη Τσάτσου.


Ο τιμητικής τόμος του Οροπεδίου, εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που μέρος του δημοσιεύεται για πρώτη φορά, περιλαμβάνει ακόμη αποσπάσματα από το βιβλίο του Αδαμαντίου Πεπελάση Στην άκρη του αιώνα. (Γαστούνη-Μπέρκλεϊ), Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, κείμενα του Αδαμαντίου Πεπελάση δημοσιευμένα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και επιφυλλίδες και χρονογραφήματά του δημοσιευμένα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Από τα τελευταία, διαπιστώνει κανείς, ότι Αδαμάντιος Πεπελάσης, πολλές φορές προειδοποίησε με τον εύγλωττο και σαφή τρόπο που αυτός συνηθίζει, για την επερχόμενη οικονομική κρίση. Μια φωνή καθαρή, σ’ έναν τόπο που οι καθαρές φωνές δεν εισακούονται!


Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η γενναιοδωρία του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη που ζωγράφισε εξαιρετικό πίνακα πορτραίτο του φίλου του Αδαμαντίου Πεπελάση, ειδικά για το περιοδικό.*ΠΟΙΗΣΗ


Το τεύχος ξεκινά με τρία ποιήματα του Γουίλλιαμ Μπάτλερ Γιέητς.
Ακολουθούν υπάρχουν ποιήματα των Χρήστου Τσιάμη, της Μαρίας Καρδάτου, του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, του νέου ποιητή Στράτου Κοσσιώρη, της Μαρίας Λαγγουρέλλη και του Μιχάλη Μήτρα και της Μαρινέλλας Βλαχάκη.Στην στήλη Οι Φίλοι, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος μεταφράζει από την ρουμανική, τρία ποιήματα του Vasile Igna, ενώ ο Συμεών, μας αποδίδει σε θαυμάσια ελληνικά, το κείμενο του Έζρα Πάουντ: Το αιώνιο κήρυγμα προς τον όχλο.Πλούσια είναι η ύλη του τεύχους και στην παρουσία διηγημάτων, με το απόσπασμα του Δημήτρη Νόλλα Τα Πεθαμένα, από το βιβλίο του Ο καιρός του καθενός, το ωραίο διήγημα Ιστορίες του Παππού, της πρωτοεμφανιζόμενης Εριφύλης Δαφέρμου, το Αντώνιο Μεντιτεραννέ, του Πάνου Κουτρουμπούση, τα Φασόλια Καστοριάς του Αντώνη Νικολόιπουλου και το διήγημα Μ’ ένα βιβλίο χορταίνεις, της Δέσποινας Τομαζάνη.Στην στήλη In Memoriam, ακολουθούν τα κείμενα των Γιάννη Ξούρια: Για τον Γιώργη Παυλόπουλο. Εργοβιογραφικά και άλλα, που εκφωνήθηκε στο θέατρο Απόλλων του Πύργου, στον ένα χρόνο από τον θάνατο του Γιώργη Παυλόπουλου και το κείμενο: Γιάννης Δημάκης, ο ζωγράφος, ο καλλιτέχνης, ο παντοτινός, του Διονύση Κράγκαρη για τον ζωγράφο Γιάννη Δημάκη που έφυγε από κοντά μας πριν από μερικούς μήνες.Στην στήλη Αναφορές, όπως πάντα το κείμενο του Νίκου Χειλαδάκη, με συμβάντα που εκτυλίσσονται στο θρυλικό μπαρ Intime της οδού Φερών.Τέλος ακολουθεί η κριτική των βιβλίων.Το επόμενο τεύχος του περιοδικού θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2010