Περιοδικό ΠΟΡΦΥΡΑΣ τχ.137
Ο «Πόρφυρας» Νο 137
Στις σελίδες του νέου τεύχους του περιοδικού Πόρφυρας (Νο 137, Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010), τεύχος με το οποίο το περιοδικό εισέρχεται στο 31ο έτος της ανελλιπούς κυκλοφορίας του, τα κείμενα υπογράφουν: Δοκίμιο, οι Χρήστος Μπιντούδης, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Δ. Παναγιώτου, Αγάθη Μαρκάτη, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Διονύσης Σέρρας και Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich. Ποίηση οι, Λεωνίδας Μερτύρης, Κώστας Ριζάκης και Κώστας Σουέρεφ. Πεζογραφία, οι Émile Zola (σε μετάφραση του Φοίβου Ι. Πιομπίνου) και ο Δημοσθένης Κορδοπάτης.

Τις σελίδες με τον γενικό τίτλο «περίπλους» υπογράφουν οι, Νίκος Α. Καββαδίας, Φίλιππος Φιλίππου, Θεοδόσης Πυλαρινός και Γιάννης Καβάσιλας.

Το εισαγωγικό κείμενο στο τεύχος αυτό έχει τίτλο «Ύστατη μάχη» και είναι αφιερωμένο στη διαφαινόμενη προοπτική συρρίκνωσης των Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, δηλαδή Τμημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, από τα οποία, όπως σημειώνεται, «η συγκομιδή νεοελληνιστών μη ελληνικής καταγωγής υπήρξε πολύτιμη μέχρι σήμερα». Το περιοδικό υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας: «Αν θ' αποτελέσουν κάποτε παρελθόν οι έδρες νεοελληνικών σπουδών, οι κυψέλες διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας, τα πολιτιστικά οχυρά, οι άμεσα αρμόδιοι (πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, πνευματικοί ηγήτορες) θα είναι ασυγχώρητοι. Η ύστατη μάχη πρέπει να δοθεί».