Περιοδικό ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ τχ.2Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος της Νέας Ευθύνης
Στο δεύτερο τεύχος της Νέας Ευθύνης, που μόλις κυκλοφόρησε, θα βρείτε:
Μελέτη του καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη «H κρίση της ειρήνης και οι ρίζες του πολέμου. Το ερμηνευτικό έλλειμμα της νεωτερικότητας» μια συμβολή στη θεωρία του πολέμου με βάση την κοσμοσυστημική θεώρηση της ιστορίας που ο ίδιος έχει εισαγάγει ως ερμηνευτικό πλαίσιο του πολιτισμού, καθώς και ανέκδοτα φιλοσοφικά κείμενα του κορυφαίου στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση («Γράμματα / Σελίδες ημερολογίου»).Δοκίμια για την κρίση της εποχής από τους Σωτήρη Γουνελά («Ερωτήματα, σκέψεις, προτάσεις για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα») και Γιάννη Β. Κωβαίο («Cultura loricifera»).Τα αμιγώς λογοτεχνικά κείμενα του τεύχους είναι αυτή τη φορά περισσότερα: ποιήματα των Γιώργη Μανουσάκη («Χριστουγεννιάτικη νύχτα»), Λένας Παππά, Κωνσταντίνου Βάσση, καθώς και του Αντρές Σάντσεθ Ρομπάυνα («Πάτμος»). Τα ποιήματα του τελευταίου συνοδεύονται και από αποκλειστική συνέντευξή του για το περιοδικό, στην οποία ο γνωστός Ισπανός ποιητής μιλάει για την ελληνική λογοτεχνία, αλλά και για τους σημαντικούς σύγχρονους ισπανούς ποιητές.

Στο τεύχος δημοσιεύονται επίσης διηγήματα των Κώστα Ασημακόπουλου («Παντοτινά ωραία μου Αγγελίνα...»), Θεόδωρου Ε. Παντούλα («Ο γυρισμός του Κωνσταντή») και του ουρουγουανού Ενρίκε Αμορίμ («Η φωτογραφία»).Συνεχίζοντας τη δημοσίευση ανέκδοτων κειμένων, παρουσιάζουμε εδώ δύο επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Αντρέα Καραντώνη («Η ποίηση δεν είναι αφαίρεση αλλά λειτουργία αφαίρεσης»).Στα δίστηλα του περιοδικού περιλαμβάνονται κείμενα και σχόλια για την επικαιρότητα των: Μαριάνου Δ. Καράση, Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα, Περικλή Ντάλτα, Σταύρου Γιαγκάζογλου, Νίκης Καλτσόγια-Τουρναβίτη, Ραμίν Τζαχάνμπεγλου, Κώστα Βραχνού, Γιώργου Καστρινάκη, Τζέρρυ Μάντερ, Δημήτρη Μπαλτά, Π.Β. Πάσχου, Παύλου Φουρνογεράκη.Κριτικές βιβλίου γράφουν οι Ηλίας Κεφάλας, Κώστας Χατζηαντωνίου και Βασιλική Τσακίρη. Κριτική τέχνης γράφει ο Νίκος Αλ. Μηλιώνης.Διεύθυνση επικοινωνίαςΒιβλιοπωλείο «Κοράλι»

Πατησίων και Πολυτεχνείου 1

104 33 Αθήνα

Τηλ.: 210-52.00.077, 210-85.47.723

e-mail: gelbesi@hol.gr

http://www.korali.com.gr/Ιστορικό

Τον Δεκέμβριο του 2009 το μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό «Ευθύνη» ανέστειλε την έκδοσή του μετά από 49 χρόνια και δύο περιόδους κυκλοφορίας (1961-1966 και 1972-2009). Μια ομάδα νεότερων συνεργατών του περιοδικού, με την ενθάρρυνση του ιδρυτή του Κώστα Ε. Τσιρόπουλου και την υποστήριξη του εκδότη Γιώργου Γκέλμπεση αποφάσισε να επανεκδώσει το περιοδικό, ξεκινώντας μια νέα περίοδο κυκλοφορίας του.

Η διμηνιαία πλέον Νέα Ευθύνη, με ανανεωμένη αισθητικά εμφάνιση, αυξημένη ύλη και αρκετούς νέους συνεργάτες στο δυναμικό της παραμένει περιοδικό ιδεών, η ανάπτυξη της ύλης στηρίζεται πρωτίστως στο δοκίμιο, χωρίς ωστόσο να παραθεωρούνται και τα άλλα λογοτεχνικά είδη. Διατηρώντας ως υπότιτλο την σολωμική έγνοια για «ελευθερία και γλώσσα», αποσκοπεί σε μια δυναμικότερη παρέμβαση στις προκλήσεις της εποχής.Η ταυτότητα του περιοδικού:

Εκδότης: Γιώργος Γκέλμπεσης
Διευθυντής σύνταξης: Δημήτρης Αγγελής


Συντακτική Επιτροπή: Δημήτρης Αγγελής, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Ηλίας Κεφάλας, Νίκος Αλ. Μηλιώνης, Βασιλική Τσακίρη, Κώστας Χατζηαντωνίου

Φιλολογική επιμέλεια: Γιάννης Β. Κωβαίος

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Σταύρος Κούλας