Αποτελέσματα του 2ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Σατιρικής Ποίησης «ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ»

Η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών διοργανώνουν τη Γιορτή της Σάτιρας κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα βραβεία του 2ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Σατιρικής Ποίησης «Παύλος Πολυχρονάκης»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Σατιρικής Ποίησης «ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ». Οι νικητές είναι οι εξής:


1. Ψαρρός Νίκος (Χανιά). Μέσος όρος βαθμολογίας 17,23. Έλαβε το Β΄ χρηματικό βραβείο, ύψους 2.000 €, χορηγία του Δήμου Χανίων.
2. Κατσιφαράκη Ελευθερία (Χανιά). Μέσος όρος βαθμολογίας 17,15. Έλαβε το Γ΄ χρηματικό βραβείο, ύψους 1.000 €, χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.
3. Πεχλιβανίδου Ευαγγελία (Θεσσαλονίκη). Μέσος όρος βαθμολογίας 17,1. Έλαβε χρηματικό βραβείο ύψους 500 €, χορηγία του εμπνευστή του Διαγωνισμού, Παύλου Πολυχρονάκη. (Tο βραβείο αυτό δίδεται επειδή, λόγω της βαθμολογικής ρήτρας του 18,5, δεν υπήρξε πρώτος νικητής).
4. Στρογγυλάκη Νίκη (Χανιά). Μέσος όρος 16,95. Α΄ έπαινος.
5. Παχίτη Μαρία (Κύπρος). Μέσος όρος 16,9. Β΄ έπαινος
6. Φουκάκης Πέτρος (Ηράκλειο). Μέσος όρος 16,83. Γ΄ έπαινος
7. Παναγή Πανίκος (Κύπρος). Μέσος όρος 16,8. Τιμητικό Δίπλωμα
8. Ροζάκης Γιάννης (Χανιά). Μέσος όρος 16,77. Τιμητικό Δίπλωμα
9. Ζούρος Χαράλαμπος (Αθήνα). Μέσος όρος 16,77. Τιμητικό Δίπλωμα
10. Σμυρνάκης Γεώργιος (Αθήνα). Μέσος όρος 16,76. Τιμητικό Δίπλωμα
11.Μουστάκας Κώστας (Αθήνα). Μέσος όρος 16,73. Τιμητικό Δίπλωμα
12. Φλωράτος Βαγγέλης (Κεφαλονιά). Μέσος όρος 16,7. Τιμητικό Δίπλωμα

Αναπληρωματικοί νικητές αναδείχθηκαν οι Χουσνή Έλενα (Σάμος), Μ.Ο. 16,55, Τσέλιος Αθανάσιος (Σπάρτη), Μ.Ο. 16,50, Παπασταθόπουλος Γεώργιος (Αίγιο) Μ.Ο. 16,47, και Κωφίδης Νικόλαος (Θεσσαλονίκη), Μ.Ο. 16,43.

Η αναλυτική κατάσταση της βαθμολογίας όλων όσων η συμμετοχή κρίθηκε έγκυρη, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, είναι ανηρτημένη στο site: http://www.dipeh.gr/

ΠΗΓΉ: http://apostaktirio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1312:-2-l-r&catid=1:latest-news&Itemid=41

Περιοδικό ΣΟΔΕΙΑ τχ.10


περιεχόμενα τεύχους: (04) Πρόσωπα: Άννα Αχμάτοβα * (06) Μουσική: Τrio Lirico * (08) Παιδική Λογοτεχνία: Το παραμύθι και ο ρόλος του στη ζωή μας * (10) Ζιzάνιο: βρες τη Λύση * (11) Κινηματογράφος: Ophuls Max - Madame De * (16) Εικαστικά: Fernando Botero * (17) Πεζοποίηση: Παχυνόμενη οργή * (18) Λογοτεχνικό Φύλλο: Αλαζονεία * (20) Άρθρο: Βιβλίο & Αναγνώστης * (23) Διήγημα: το Παγκάκι στο βάθος * (24) Ποιητικός Λόγος: συγκομιδή 12 ποιημάτων * (30) Μεταφράσεις: α.Σαϊφι β.Emorine * (31) Ανασκόπηση: τεύχη 2009 -2011 * (32) Τελευταία σελίδα: mini Μανιφέστο.

Διαβάστε την ύλη του περιοδικού σε ψηφιακή μορφή στη δ/νση:


ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΜΠΑΤΣΙΚΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ - "Όνειρο"

Ο Νίκος Ματθ. Μπατσικανής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πελασγία Φθιώτιδας, με καταγωγή από Ανατολική Ρωμυλία και Ήπειρο. Ζει στην Αθήνα και στον τόπο του.

Έργα του:

(2011) Όνειρο, Γαβριηλίδης

(2011) Η προσφορά της Κύπρου στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, Βεργίνα

(2009) Στον παράδεισο, Γαβριηλίδης

(2008) Θραύσματα, Οδός Πανός

(2007) Στο φως, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων "Χάρη Τζο Πάτση"

(2006) Αγρύπνια, Γαβριηλίδης

(2005) Στον παράδεισο, Φιλιππότη

(2004) Νόστιμον ήμαρ, Φιλιππότη

(2002) ... εξ ουρανού, Βιβλιοεπιλογή

(2001) "... Σημάδια", ΒιβλιοεπιλογήΣελίδες για τον Νίκο Μπατσικανή στα Λογοτεχνικά Επίκαιρα:

http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/2010/02/blog-post_05.html

http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/2011/05/blog-post_30.html

 

Διαδικτυακό περιοδικό ΒΑΚΧΙΚΟΝ τχ.16

http://www.vakxikon.gr/

Ανέκδοτα ποιήματα των Βασίλη Ζηλάκου, Απόστολου Θηβαίου, Άννας Μάριας Ιακώβου, Νίκου Σφαμένου, Πηνελόπης Γιαλελή,
Ανέκδοτα διηγήματα των Δημήτρη Παπαθεόυ, Τάσου Ψάρρη, Κωστή Αργυριάδη, Σωτήρη Μπαμπατζιμόπουλου, Λίνας Παπάζογλου.Συνεντεύξεις των Γιώργου Μανιώτη, Δημήτρη Καλπούζου και Διονύσιου Πλατανιά.Δοκίμια των Γιώργου Μπλάνα, Απόστολου Θηβαίου, Χλόης Κουτσουμπέλη και Γιώργου Κατσαντώνη.Μεταφράσεις των Ραμόν Λουλ (o Γιώργος Μπλάνας), Ντέιβιντ Χάρσεντ (ο Γιάννης Σαρηγιαννίδης), Τζέφρι Χιλ (ο Νίκος Παναγόπουλος), Joy Division (η Άννα Νιαράκη) & κέλτικης ποίησης (η Κατερίνα Καντσού) & του πρώτου Υπορεαλιστικού Μανιφέστου (οι Παναγιώτης Χαχής και Βαγγέλης Παπαγεωργίου).Αναγνώσεις βιβλίων από τους Μαρία Ιωαννίδου, Σίλβια Οκάλιοβα, Νάντια Καρακούλα, Μαρία Χατζηαποστόλου, Τάσο Ρήτο.Βακχικονίκη: Η νέα στήλη της ομάδας του Vakxikon.gr από τη Θεσσαλονίκη / Παρουσιάσεις βιβλίων / Εκδήλωση Ιστορία & Λογοτεχνία αύριο στη Θεσσαλονίκη. Δείτε εδώ.

Προδημοσιεύσεις των ποιητικών συλλογών της Άτης Σολέρτη, του Κώστα Σφενδουράκη, του Ανέστη Μελιδώνη, και της συλλογής πεζών του Νέστορα Πουλάκου.Παρουσιάσεις βιβλίων από τους Νέστορα Πουλάκο, Τάσο Ρήτο, Νίκο Μπίνο, Φαίη Νάση και Αλεξία Νταμπίκη.Στις Επιφυλλίδες: oι στήλες των Μαρίας Κατσοπούλου, Αναστασίας Γκίτση, Άτης Σολέρτη, Κατερίνας Καντσού, Τάσου Ρήτου, Ανίσσας Χασίμ / Γνώμες των Νατάσας Ζαχαροπούλου και Άννας Ζιώγα / Ο Σωτήρης Κακίσης γράφει για τη συνάντηση του με τον Τοσίρο Μιφούνε / Ο Γιάννης Υφαντής αυτο-ανθολογείται / Ο Μάριο Ντομίνγκεζ Πάρρα δημοσιεύει μια ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης (στα ισπανικά), που είναι σε εξέλιξη.Εκθέσεις φωτογραφίας του Στράτου Π. και της Μαρίας Τσιράκου / ζωγραφικής της Αντωνίας Γρίβα / εικονοποίηση της Έρης Μαυράκη.

Πηγή: Βακχικόν

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΓια τα 100 χρόνια από τον θάνατό του

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ
Από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

Σειρά εκδηλώσεων για τον Λορέντζο Μαβίλη ετοιμάζει για το έτος 2012 η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού), καθώς το έτος αυτό συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Ποιητή στο Δρίσκο στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την 11η Ιανουαρίου 2012 με ομιλία του συγγραφέα Νάσου Μαρτίνου και θα ακολουθήσουν κι άλλες συναφείς ομιλίες, ενώ θα επιδιωχθεί και μια κοινή εκδήλωση με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στον χώρο της θυσίας του.

Στις εκδηλώσεις εντάσσεται Επιστημονική Ημερίδα για το έργο του Ποιητή με πανεπιστημιακούς νεοελληνιστές, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη Μαρτίου 2012. Την επιμέλεια της ημερίδας έχει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός.

Για όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.

Περιοδικό ΠΟΙΗΤΙΚΗ τχ.8Χριστουγεννιάτικο τεύχος της Ποιητικής από τις Εκδόσεις Πατάκη
Μόλις κυκλοφόρησε το 8ο τεύχος του περιοδικού που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός με κεντρικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Γερμανό δραματουργό, δοκιμιογράφο και ποιητή Heiner Müller, το οποίο επιμελήθηκε η Λένια Ζαφειροπούλου. Την πλούσια ύλη συμπληρώνουν ποιήματα και συνθέσεις που υπογράφουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ποιητές και δοκίμια που αφορούν σε καίρια ζητήματα ποιητικής και στοχασμού. Δεν λείπουν οι γνωστές στήλες Κριτική και Et cetera, στις οποίες παρουσιάζονται βιβλία ποίησης και σχολιάζονται ζητήματα σχετικά με την ποιητική τέχνη.Στο τεύχος αυτό, Έλληνες ποιητές (πρεσβύτεροι και νεότεροι: Δημήτρης Δημητριάδης, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιώργος Βέλτσος, Γιώργος Βέης, Χάρης Ψαρράς, Σάββας Παύλου, Γαλάτεια Δημητρίου, Άγης Μπράτσος, Κωνσταντίνα Κουτσουρούμπα, Δημήτρης Μαρουλής, Θοδωρής Ρακόπουλος) καταθέτουν έργα που, με την ευρεία γκάμα των μορφών και των θεμάτων τους, αποδεικνύουν το σφρίγος και τη σημασία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.Η ξένη ποίηση εκπροσωπείται από μια ομάδα ιδιαίτερων και πολύ σημαντικών ποιητικών φωνών. Νεότεροι και κλασικοί ποιητές μεταφράζονται και σχολιάζονται ενδελεχώς. Ανάμεσα στον ιδιόμορφο Σκοτσέζο Frank Kuppner (μτφρ. Ελεάννα Πανάγου) και τη βραβευμένη Αγγλίδα Fiona Sampson (μτφρ. Σωκράτης Καμπουρόπουλος) ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στον σπουδαίο Γάλλο ποιητή Yves Bonnefoy (μτφρ. Μάρκος Καλεώδης) και τον Αμερικανό κριτικό και ποιητή Randall Jarrell, εμβληματική μορφή της γενιάς του, η οποία περιλαμβάνει ποιητές όπως η Πλαθ, ο Μπέρρυμαν, η Σέξτον και ο Λόουελ. Θα πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, την υποδειγματική μετάφραση του «8ου Πυθιόνικου» του Πίνδαρου από τον Νίκο Σταμάτη.Στον χώρο του δοκιμίου, στον οποίο το περιοδικό δίνει ιδιαίτερο βάρος, παρουσιάζεται το κλασικό δοκίμιο του Walter Benjamin για την «αποστολή του μεταφραστή» καθώς και ένα πρωτοποριακό, αποσπασματικό κείμενο του Jacques Roubaud, με τίτλο «Ποίηση και προφορικότητα». Επίσης δύο από τους σημαντικότερους Αμερικανούς κριτικούς, οι Richard Poirier και Helen Vendler, υπογράφουν δύο εξαιρετικά δοκίμια που εξετάζουν, το καθένα από διαφορετική σκοπιά, την πράξη της γραφής. Το ελληνικό δοκίμιο, τέλος, εκπροσωπείται από τον Νάσο Βαγενά, ο οποίος ανατέμνει σε βάθος το ζήτημα του Καρυωτακισμού, και από τον Χρήστο Χρυσόπουλο, ο οποίος αναλύει πλευρές της ρωσικής πρωτοπορίας.Το τεύχος ολοκληρώνεται με κριτικά σημειώματα και σχόλια που υπογράφουν οι: Αλέξης Ζήρας, Richard Rorty, Μαρία Τοπάλη και Βασίλης Ντόκος.

Αποτελέσματα λογοτεχνικού διαγωνισμού Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ

«ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ»ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα Του διαγωνισμού Λογοτεχνίας 2010-11 (Ποίηση-Διήγημα-Παραμύθι-Χρονικό) που έχουν ως εξής:

1) Στην ΠΟΙΗΣΗ απονέμονται:

Το Α΄ Βραβείο στον Κωνσταντίνο Παπαποστόλου από το Π. Φάληρο που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ»,για το ποίημά του «Στο σπίτι αυτό».

Το Β΄ Βραβείο στον Ιωάννη Παναγάκο από την περιοχή Παπάγου που συμμετείχε με το ψευδώνυμο, «ΑΣΤΕΡΙΩΝ», για το ποίημά του «Θα αλωθείς ψυχή μου;».

Το Γ΄ Βραβείο στη Νίκη Χαλκιαδάκη από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας που συμμετείχε με το ψευδώνυμο, «LACUNA», για το ποίημά της «Συγχρωτισμένες συγχορδίες».

Ο Α΄ Έπαινος στην Eυαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΠΕΡΣΗΙΣ», για το ποίημά της «Ο κόκκινος σκούφος κι ο λύκος».

O Β΄Έπαινος στον Χατζηματθαίου Άθω Χαραλάμπους από την Λεμεσό Κύπρου που συμμετείχε με το ψευδώνυμο, «ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ», για το ποίημά του «Ψάξε να με βρεις».

Και ο Γ΄ Έπαινος στο Νίκο Καλλίρη από το Λουτράκι Κορινθίας που συμμετείχε με το ψευδώνυμο, «ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ», για το ποίημά του «Η Ειρήνη».

Απονέμεται επίσης:

Α’ Εύφημος μνεία στη μαθήτρια Γιακουμάκη Ελένη του Σωτηρίου (ψευδώνυμο ΝΕΦΕΛΗ), από το Κοκκώνι Κορινθίας, για την συμμετοχή της στο Μαθητικό διαγωνισμό ποίησης με θέμα:

«2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα».2) Στο ΔΙΗΓΗΜΑ απονέμονται ως εξής:

Το Α΄ Βραβείο στον Καλλίρη Νικόλαο από το Λουτράκι, που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ», για το διήγημά του « ο τρελο-Γιώργης»

Το Β΄ Βραβείο μοιράζεται ανάμεσα στους:

α)Γαιτανίδη Ευστάθιο από τη Λάρισσα ,που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΑΕΤΟΜΑΧΟΣ», για το διήγημά του « οΈμπορος» και

β)Δημήτρη Κολιδάκη από Αθήνα που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΙΩΝ ΑΡΩΝΗΣ», για το διήγημά του «το δέξιμο».

Το Γ΄ Βραβείο απονέμεται στη Ντίνα Κίτσου από το Λουτράκι Κορινθίας που συμμετείχε με το ψευδώνυμο, «Κατερίνα Καραγιάννη», για το διήγημά της «το κακοδαιμονέστατον εσνάφι των ραπτών».

Ο Α’ Έπαινος απονέμεται στη μαθήτρια Ανδρομάχη Κορνάρου από την Κόρινθο που συμμετείχε με το ψευδώνυμο ΣΥΛΒΙΑ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ για το διήγημά της «Βαδίζοντας σε αντίθετη τροχιά» και

Ο Β’ Έπαινος απονέμεται στη μαθήτρια των 10 ετών Φωλιάδη Δέσποινα-Μαρία από την Κόρινθο για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο ΝΕΜΕΣΙΣ και το διήγημα «Οι αχώριστες φίλες».3)Στο ΠΑΡΑΜΥΘΙ απονέμονται ως εξής:

Το Α΄ Βραβείο μοιράζεται ανάμεσα στους:

α) Φιλιππίδου Μάχη από τη Θάσο, που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ», για το παραμύθι της «Ιστορίες του Λιβαδιού-Η παπαρούνα,η μαργαρίτα και το χαμομηλάκι» και

β)Νικολακοπούλου Χαραλαμπία από Καλαμάτα που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΙΣΜΗΝΗ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ», για το παραμύθι της «φύκια με δόντια».

Το Β΄ Βραβείο απονέμεται στον:

Χατζηματθαίου Άθω Χαραλάμπους από την Λεμεσό Κύπρου που συμμετείχε με το ψευδώνυμο, «ΑΠΟΛΛΩΝ», για το παραμύθι του «ο λαγός και το αγριοκάτσικο».

Το Γ΄ Βραβείο μοιράζεται ανάμεσα στους:

α)Σπυριδούλα Ματάτση ,από το Λουτράκι Κορινθίας, που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΙΣΜΗΝΗ», για το παραμύθι της «ο Θεόρατος Παππούς» και

β)Καρρά Ιάσονα από Καρδίτσα, που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ», για το παραμύθι του «ο κατσικοσκανταλιάρης».

Ο A’ ‘Επαινος απονέμεται στη μαθήτρια των 10 ετών Φωλιάδη Δέσποινα-Μαρία από την Κόρινθο, για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο ΝΕΜΕΣΙΣ και το παραμύθι «Ο ληστής και η έξυπνη θυγατέρα» και

Ο Β’ ‘Επαινος απονέμεται στη μαθήτρια Αικατερίνη Μαλαμαδάκη από τα Εξαμίλλια Κορινθίας για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο ΙΛΙΑΝΝΑ και το παραμύθι «Ο Πλανήτης φούσκα και το σαπουνογατάκι».

4)Στο ΧΡΟΝΙΚΟ απονέμεται Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ στο Ρίζο Ανδρέα από Αθήνα που συμμετείχε με το ψευδώνυμο «ΑΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ», για το χρονικό του «Το ουράνιο τόξο των Τζουμέρκων».

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στη μεγάλη εκδήλωση εορτασμού των εικοσάχρονων των «ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ», με την παρουσία των μελών των κριτικών επιτροπών, την Κυριακή 20/11/2011,ώρα 11.00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (στην Πλατεία Φλοίσβου).

Εκεί θα παρουσιαστεί, επίσης, το έργο του λαογράφου-συγγραφέα Βαγγέλη Βαρδουνιώτη από τη συγγραφέα Κική Αλμπανοπούλου και θα δοθεί η δυνατότητα στους παρόντες, βραβευθέντες και διαγωνισθέντες, να απαγγείλλουν αποσπάσματα του έργου τους στο κοινό της πόλης μας.

Για Το Δ.Σ.των «ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ»

Η πρόεδρος η Γραμματέας

Μαργ.Φρονιμάδη-Ματάτση Χρυσούλα Ξενοπούλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - Η σύναξη των δημοτικιστών στο κερκυραϊκό χωριό Κορακιάνα (1901)

Η σύναξη των δημοτικιστών στο κερκυραϊκό χωριό Κορακιάνα (1901).
Στην επάνω σειρά, από αριστερά: Ο πεζογράφος Κων. Θεοτόκης, ο ζωγράφος Σ. Δεσύλλας, ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, και ο μεταφραστής Ανδρ. Κεφαλληνός. Στην κάτω σειρά, από αριστερά: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Μαρτζούκος, ο ποιητής Θρασύβουλος Σταύρου, η ποιήτρια Ειρήνη Δενδρινού, ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Πάλλης και ο λόγιος Μωυσής Χαϊμης.

Πηγή: Δημήτρης Κονιδάρης

Περιοδικό ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ τχ.5

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ "Κουκούλα Αραχνοΰφαντη"

Ο Θοδωρής Δημητρακόπουλος ζει στην Αθήνα.

Έργα του:

Κουκούλα Αραχνοΰφαντη - 2011 - εκδ. ΠλανόδιονΟι νέες φωνές που διακρίθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Οι νέες φωνές που διακρίθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

(9-10 Δεκεμβρίου)

Με τη βράβευση τριών νέων λογοτεχνών Μαρία Ξυλούρη, Θοδωρή Ρακόπουλο και Δημήτρη Τανούδη (δύο πεζογράφοι και ένας ποιητής) έληξε η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου. Η κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης χειροκρότησε θερμά τις επιλογές της ειδικής επιτροπής που απαρτίζουν ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Σπύρος Γιανναράς, η κριτικός λογοτεχνίας Λίνα Πανταλέων και η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου.


Η επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές αφού πρώτα κατέθεσε την εξής κοινή δήλωση:«Η ευκαιρία που μας δόθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να έρθουμε σε επαφή με το έργο νέων πεζογράφων και ποιητών αποδείχθηκε πολύ σημαντική εμπειρία καθώς μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε ποικίλες νέες φωνές που παλεύουν με τη γλώσσα χτίζοντας ένα προσωπικό λογοτεχνικό ιδίωμα. Στην πλειοψηφία τους οι νέοι αυτοί συγγραφείς δεν έχουν αποσπάσει ακόμα την προσοχή των κριτικών και του κοινού που ενδεχομένως τους αξίζει, γι' αυτό και κάθε βήμα που τους προσφέρεται, συμβάλει στην προσωπική τους εξέλιξη και στο προχώρημα της δουλειάς τους. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κάτι να πουν, και το κυριότερο, έχουν βρει τον τρόπο να το κάνουν, οπότε αξιώνουν δικαίως την επιβράβευση. Διαβάσαμε βιβλία που μας εντυπωσίασαν για την αρτιότητά τους ως προς την θεματική συγκρότηση και την ποιότητα της γλωσσικής έκφρασης, την ωριμότητα της τεχνικής και της σκέψης τους. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι αδυναμίες της πρώτης γραφής ήταν έκδηλες, δεν ήταν δυνατό να παραγνωρίσουμε τη δυναμικότητα και το νεανικό πάθος των τριαντάρηδων συγγραφέων που αφήνουν βάσιμες υποσχέσεις για επιτυχέστερα μελλοντικά έργα. Κοινή μας επιθυμία είναι όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ και όχι μόνο οι τρεις βραβευμένοι, να θεωρήσουν αυτή την διημερίδα, ειλικρινή απόπειρα ενθάρρυνσης των λογοτεχνικών τους προσπαθειών».Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη ανακοινώνοντας τη λήξη της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, δήλωσε ότι «αποδίδεται αποκλειστικά στους νέους συγγραφείς το ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ ώστε ν’ αξιοποιηθεί από την πένα τους, να γίνει σημείο αναφοράς για φρέσκιες ιδέες, πρωτοποριακές απόψεις, δημιουργικό διάλογο με τη νέα εποχή (http://ekebi.wordpress.com/)

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

την πεζογράφο Μαρία Ξυλούρη πρότειναν τα περιοδικά Διαβάζω και Νησίδες [δείτε το βιογραφικό της εδώ]

τον ποιητή Θοδωρή Ρακόπουλο πρότειναν τα περιοδικά Μανδραγόρας, Τα ποιητικά και Πλανόδιον [δείτε το βιογραφικό του εδώ]

τον πεζογράφο Δημήτρη Τανούδη πρότεινε το περιοδικό Εντευκτήριο [δείτε το βιογραφικό του εδώ]Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών δύο ακόμη διαγωνισμοί έδωσαν την ευκαιρία σε επίδοξους συγγραφείς που δεν έχουν εκδώσει βιβλίο αλλά και στο ευρύ κοινό να συμμετάσχουν στη νέα αυτή προσπάθεια ανάδειξης της νέας γενιάς δημιουργών:

Βραβεία του Μαραθώνιου Γραφής «8 ώρες - 1 ιστορία»: 20 πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς έως 30 ετών που δεν έχουν ακόμη εκδώσει δικό τους βιβλίο συμμετείχαν στον διαγωνισμό γραφής που οργάνωσε η ομάδα Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis. Κλήθηκαν να παραδώσουν μέσα σε οκτώ ώρες ένα διήγημα με θέμα (που τους δόθηκε επί τόπου) «Η καλύτερη ημέρα της ζωής μου».

Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου και την επιτελική ομάδα των Μητροπολιτικών Ιστοριών ξεχώρισε 3 «φρέσκα» ταλέντα: 1ο βραβείο στην Στελίνα Χατζηχρήστου για την ιστορία της Τούφα-Τούφα (δωρεάν συμμετοχή σε σεμινάριο της επιλογής της στο Εργαστήρι του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ). Τιμητικός έπαινος δόθηκε στην Κασσάνδρα Αλογοσκούφι για την ιστορία Ο Ρόνι Καμαρόνι και οι νεροβούβαλοι του θανάτου και στην Μετζητιέ Αθηνά Ειρήνη για την ιστορία Η κίτρινη διαδρομή. Και οι τρεις βραβευμένοι θα συμμετάσχουν σε επόμενη έκδοση των Μητροπολιτικών Ιστοριών/Metropolis.

Για το διαγωνισμό τεχνών «Δεν το έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών» τα βραβεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα (αναμένονται ακόμη συμμετοχές που έχουν σταλεί με ταχυδρομείο). Τα έργα των συμμετεχόντων θα κρίνειη επιτροπή που αποτελείται από τους: Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέα και σεναριογράφο, Βασίλη Παπατσαρούχα, εικαστικό και εικονογράφο και Μαρία Ζερβού, εικαστικό.

 
Πηγή: ΕΚΕΒΙ

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ "Πάλι και Πάλι..."

Η Ανδριάνα Κρητικού ζει στη Λεμεσό της Κύπρου.

Έργα της:

Ποιήματα περιθωρίου - 2001 - εκδ. Περιοδικό Ακτή
Πάλι και Πάλι... - 2011 - εκδ. Πλανόδιον


Περιοδικό ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ τχ.51Ἱ­στο­ρί­ες Μπον­ζά­ι
48 Μι­κρὰ Δι­η­γή­μα­τα Ἑλ­λή­νων Συγ­γρα­φέ­ωνἝ­να ἀ­φι­έ­ρω­μα στὸ ἑλ­λη­νι­κὸ μι­κρὸ δι­ή­γη­μα
…Ὡς πρὸς τοὺς τρό­πους ἐ­πε­ξερ­γα­σί­ας, τὸν γνω­στό μας ρε­α­λι­σμό, γνώ­ρι­σμα κα­τε­ξο­χὴν τῆς ἑλ­λη­νι­κῆς δι­η­γη­μα­το­γρα­φί­ας τῶν με­τα­πο­λε­μι­κῶν δε­κα­ε­τι­ῶν, ἔρ­χε­ται [στὸ μι­κρὸ δι­ή­γη­μα τῶν ἡ­με­ρῶν μας] νὰ [τὸν] ἐ­ξι­σορ­ρο­πή­σει ὡς ἀ­νερ­χό­με­νο στοι­χεῖ­ο ὁ ἐ­σω­τε­ρι­κὸς μο­νό­λο­γος καί, ἀ­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο, μιὰ ἐν­τυ­πω­σια­κὰ ὑ­πο­ψι­α­σμέ­νη καὶ κα­λο­δου­λε­μέ­νη ψυ­χο­γρα­φί­α. Κι ἐ­νῶ κυ­ρια­ρχεῖ ἡ σο­βα­ρὴ μα­τιά, τὸ κρι­τι­κὸ αἴ­σθη­μα τῆς ὑ­πο­βαθ­μι­σμέ­νης ζω­ῆς δὲν παύ­ει νὰ τρο­φο­δο­τεῖ ἀρ­κε­τὲς φο­ρὲς τὶς ποι­κί­λες ὄ­ψεις τοῦ κω­μι­κοῦ.


[Ἀ­πὸ τὴν εἰ­σα­γω­γὴ τοῦ ἐκ­δό­τη τοῦ πε­ρι­ο­δι­κοῦ καὶ ἐ­πι­με­λη­τὴ τοῦ ἀ­φι­ε­ρώ­μα­τος Γιά­ννη Πα­τί­λη]
Κεν­τρι­κὴ θέ­ση στὸ και­νούρ­γιο τεῦ­χος τοῦ πε­ρι­ο­δι­κοῦ «Πλα­νό­διον» κα­τέ­χει τὸ ἀ­φι­έ­ρω­μά του στὸ ἑλ­λη­νι­κὸ μπον­ζά­ι, τὸ ἑλ­λη­νι­κὸ μι­κρὸ δι­ή­γη­μα. Ἀ­πο­τε­λεῖ τὸ δεύ­τε­ρο τεῦ­χος ἀ­πὸ σει­ρὰ τρι­ῶν τευ­χῶν ἀ­φι­ε­ρω­μέ­νων στὸ σύγ­χρο­νο μι­κρὸ δι­ή­γη­μα. Πρό­κει­ται γιὰ μιὰ μο­να­δι­κὴ στὰ γράμ­μα­τά μας κα­τα­γρα­φὴ τῶν τά­σε­ων σ’ αὐ­τὸ τὸ συγ­κε­κρι­μέ­νο εἶ­δος, γιὰ τὸ ὁ­ποῖ­ο τὸ πε­ρι­ο­δι­κὸ δη­μι­ούρ­γη­σε πρὶν ἐ­νά­μι­ση χρό­νο τὸν λο­γο­τε­χνι­κὸ ἱ­στο­χῶ­ρο Ἱ­στο­ρί­ες Μπον­ζά­ι. Τὸ πα­ρὸν τεῦ­χος πε­ρι­έ­χει 48 μι­κρὰ δι­η­γή­μα­τα, 19 ἀ­πὸ τὰ ὁ­ποῖ­α ἐ­πε­λέ­γη­σαν ἀ­πὸ τὸν Γιά­ννη Πα­τί­λη, τὴν Ἡ­ρὼ Νι­κο­πού­λου καὶ τὸν Βα­σί­λη Μα­νου­σά­κη, ἀ­πὸ ἕ­ναν εὐ­ρύ­τε­ρο κύ­κλο 381 δι­η­γη­μά­των νέ­ων καὶ ἀ­γνώ­στων ὡς ἐ­πὶ τὸ πλεῖ­στον συγ­γρα­φέ­ων ποὺ ὑ­πε­βλή­θη­σαν πρὸς κρί­ση στὸ πε­ρι­ο­δι­κό. Τὴν πα­ρου­σί­α­ση τοῦ ἀ­φι­ε­ρώ­μα­τος προ­λο­γί­ζει ὁ Γιά­ννης Πα­τί­λης μὲ τὸ κεί­με­νό του «Ἱ­στο­ρί­ες Μπον­ζά­ι. Σκέ­ψεις γιὰ τὸ σύγ­χρο­νο δι­ή­γη­μα καὶ τὶς ρί­ζες του», στὸ ὁ­ποῖ­ο δι­ε­ρευ­νᾶ­ται ἡ σχέ­ση τοῦ σύγ­χρο­νου σύν­το­μου δι­η­γή­μα­τος μὲ τὸν με­γά­λο ἀ­με­ρι­κα­νὸ πε­ζο­γρά­φο τοῦ 19ου αἰ­ώ­να Ἔν­τγκαρ Ἄλ­λαν Πό­ε καὶ ἐ­πι­χει­ρεῖ­ται ἡ κα­τα­νό­η­ση αὐ­τοῦ τοῦ λο­γο­τε­χνι­κοῦ ὑ­πο­εί­δους στὸ εὐ­ρύ­τε­ρο πλά­ι­σιο τῆς νε­ω­τε­ρι­κό­τη­τας ἀλ­λὰ καὶ τῆς σύγ­χρο­νης παγ­κο­σμι­ο­ποί­η­σης καὶ τοῦ και­νο­φα­νοῦς δι­α­δι­κτύ­ου.


***
Ἡ πα­ρου­σί­α τῆς ἑλ­λη­νι­κῆς ποί­η­σης στὸ πα­ρὸν τεῦ­χος
Στὸ τεῦ­χος πα­ρου­σι­ά­ζον­ται ἀ­νέκ­δο­τα ποι­ή­μα­τα τοῦ Γι­ώρ­γου Βέ­η, τοῦ Λάμ­πη Κα­ψε­τά­κη, τῆς Ἀ­θη­νᾶς Πα­πα­δά­κη, τῆς Χλό­ης Κου­τσουμ­πέ­λη, τοῦ Θε­ο­δό­ση Κον­τά­κη, τοῦ Μάρ­κου Κα­λε­ώ­δη, τοῦ Ἰ­ω­σὴφ Βεν­τού­ρα, τοῦ Δη­μή­τριου Μου­ζά­κη καὶ τοῦ Βα­σί­λη Κου­γέα.

***
Πε­ζο­γρα­φί­α
Τὸ τεῦ­χος ἀ­νοί­γει μὲ τὸ δι­ή­γη­μα «Τὸ παλ­τό», ἕ­να κεί­με­νο στὴ μνή­μη τοῦ Ἀ­λέ­ξαν­δρου Πα­πα­δι­α­μάν­τη ἀ­πὸ τὸν νέ­ο πε­ζο­γρά­φο Ἀ­λέ­ξαν­δρο Βα­ναρ­γι­ώ­τη. Πα­ρου­σι­ά­ζον­ται ἐ­πί­σης δι­η­γή­μα­τα τῶν νέ­ων συγ­γρα­φέ­ων Στα­μά­τη Πο­λε­νά­κη, Ἄν­θειας Βέρ­νη καὶ Ἠ­λί­α Ἀ­λε­βί­ζου.

***
Τὸ Μέ­γα Πα­νελ­λή­νιον
Στὴν πα­νελ­λή­νιας γλωσ­σι­κῆς ἐμ­βέ­λειας στή­λη τοῦ πε­ρι­ο­δι­κοῦ «Τὸ Μέ­γα Πα­νελ­λή­νιον», ὑ­πὸ τὸν τί­τλο «Α­γα­πη­τή Ρού­λα…», πα­ρου­σι­ά­ζε­ται δη­μο­σι­ο­γρα­φι­κὸ “ἐ­φή­με­ρο” ἀ­πὸ τὸν φε­τι­νὸ κυ­πρια­κὸ τύ­πο· σπαρ­τα­ρι­στὸ λο­γο­τε­χνι­κὸ τεκ­μή­ριο τῶν ἐ­πι­δρά­σε­ων τῆς παγ­κο­σμι­ο­ποί­η­σης στὴ γλωσ­σι­κὴ πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τῆς Με­γα­λο­νή­σου.


***Ἀ­να­φο­ρὲς
Στὸ τε­λευ­ταῖ­ο τμῆ­μα τοῦ τεύ­χους δε­σπό­ζουν, ὅ­πως πάν­τα, τὰ δο­κι­μια­κά, σχο­λι­ο­γρα­φι­κὰ καὶ βι­βλι­ο­κρι­τι­κὰ κεί­με­να τῶν τα­κτι­κῶν συ­νερ­γα­τῶν τοῦ πε­ρι­ο­δι­κοῦ, πα­ρου­σι­α­σμέ­να πολ­λὰ ἐξ αὐ­τῶν στὶς μό­νι­μες προ­σω­πι­κές τους στῆ­λες. Πα­ρου­σι­ά­ζε­ται ση­μαν­τι­κὸ κρι­τι­κὸ δο­κί­μιο τοῦ Παν­τε­λῆ Βου­του­ρῆ ὅ­που ὑ­πὸ τὸν τί­τλο «Ἡ ἰ­δε­ο­λο­γι­κὴ κα­τα­σκευ­ὴ μιᾶς νε­ο­κυ­πρια­κῆς, αὐ­τό­νο­μης καὶ ἐν­μέ­ρει ἑλ­λη­νί­ζου­σας λο­γο­τε­χνί­ας» ἐ­λέγ­χε­ται πρό­σφα­τη «Ἱ­στο­ρί­α τῆς νε­ό­τε­ρης κυ­πρια­κῆς λο­γο­τε­χνί­ας» ὡς προ­ϊ­ὸν τῆς νε­ο­κυ­πρια­κῆς ἰ­δε­ο­λο­γί­ας. Δη­μο­σι­εύ­ε­ται ἐ­πί­σης τὸ δο­κί­μιο τοῦ Κώ­στα Βρα­χνοῦ γιὰ τὸ βι­βλί­ο «Ἡ σύ­νο­ψη τοῦ χά­ους» τοῦ Ἀλ­μπέρ­το Κα­ρα­σό. Ἀ­κο­λου­θοῦν μὲ τὰ κεί­με­νά τους οἱ τα­κτι­κοὶ συ­νερ­γά­τες τοῦ πε­ρι­ο­δι­κοῦ: Γι­ῶρ­γος Ἀ­ρά­γης, Κων­σταν­τῖ­νος Που­λῆς, Γι­ῶρ­γος Βαρ­θα­λί­της, Κώ­στας Κου­τσου­ρέ­λης, Ἄγ­γε­λος Κα­λο­γε­ρό­που­λος, Γι­ῶρ­γος Ζε­βε­λά­κης, Τα­σού­λα Κα­ρα­γε­ωρ­γί­ου, Ν.Δ. Τρι­αν­τα­φυλ­λό­που­λος, Φώ­της Τερ­ζά­κης. Ἰ­δι­αί­τε­ρη μνεί­α θὰ πρέ­πει νὰ γί­νει σὲ ἀ­θη­σαύ­ρι­στο κρι­τι­κὸ κεί­με­νο τοῦ ποι­η­τῆ Νί­κου Καβ­βα­δί­α ποὺ πα­ρου­σι­ά­ζε­ται καὶ σχο­λι­ά­ζε­ται στὴ στή­λη «Ἀν­τι­λη­ξί­αρ­χος» τοῦ Γι­ώρ­γου Ζε­βε­λά­κη.


*** ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ: Η ΛΑΧΕΣΙΣ. ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΗΡΩΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ***


Πηγή: http://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/planodion-trechonteychos/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Τα 12α Καβάφεια στην Οπερα του Καΐρου

ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2011
Τα 12α Καβάφεια ξεκίνησαν με την τελετή εγκαινίων την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Όπερα του Καϊρου με την απονομή των Διεθνών Βραβείων Καβάφη. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου κ. Χοσσάμ Νασσάρ και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης χαιρέτησαν την ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία. Ειδικότερα ο κ. Νασσάρ επισήμανε ότι δεν υπάρχει στερεότυπος διαχωρισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά προέκταση της Ανατολής και προέκταση της Δύσης όπου ο Καβάφης λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο πολιτισμών. Ο κ.Λάζαρης υπογράμμισε τη σημασία πραγματοποίησης εκδηλώσεων που στόχο έχουν τη συνεργασία των δύο λαών και τόνισε την καθοριστική σημασία της συμβολής της αιγυπτιακής πλευράς στη φετινή διοργάνωση.

Τα 12α Καβάφεια ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ, Μορφωτικού Συμβούλου της Πρεσβείας. Με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου εξέδωσαν ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Κωστής Μοσκώφ» με την χορηγία του Δημόσιου Αιγυπτιακού Οργανισμού Βιβλίου. Το βιβλίο εξεδόθη με ευθύνη της Πολιτιστικής Συμβούλου της Πρεσβείας, της κας Μαριλένας Γρίβα και του μεταφραστή κ. Σαμουήλ Μπισσάρα.

Τα Διεθνή Βραβεία Καβάφη απονεμήθηκαν εκ μέρους της αιγυπτιακής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τις καθηγήτριες και λογοτέχνες Δρ. Αμίνα Ρασίντ και η Δρ. Σάχαρ Ελ Μούγκι με πρόεδρο τον κ.Χοσσάμ Ρασίντ ο οποίος είναι και ποιητή, στον ποιητή κ. Αμίν Χαντάτ, στην συγγραφέα κα Αχντάφ Σουέϊφ και στον μεταφραστή κ. Μπεσέϊρ Ελ Σεμπάϊ.

Η ελληνική επιτροπή απαρτιζόμενη από τον Καβαφολόγο κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, την Καθηγήτρια κα Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον κριτικό κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο τίμησε τον ποιητή κ. Γιώργο Χρονά και τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Στεφανάκη. Με ομόφωνη απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής αποφασίστηκε η απονομή τιμητικού τίτλου στον καθηγητή κ. Στέφανο Γερουλάνο για την προβολή του Καβαφικού έργου μέσω εκθέσεων, διαλέξεων και εκδόσεων καθώς και στον ποιητή κ. Ρεφάατ Σαλάμ για την πρόσφατη έκδοση των Απάντων του Καβάφη στα αραβικά.

Η βραδιά έκλεισε με κονσέρτο της σοπράνο κας Αγγελικής Καθαρίου και του πιανίστα κ. Θοδωρή Τζοβανάκη που εκτέλεσαν τα 10 Inventions για μεσόφωνο και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου (1929).

Τα 12α Καβάφεια διοργανώθηκαν από την Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Καϊρου, το ελληνικό παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Όπερα του Καίρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, των Γενικών Προξενείων Καίρου και Αλεξανδρείας, των Ελληνικών Κοινοτήτων Καίρου και Αλεξανδρείας και την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων συνεχίστηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στην Αλεξάνδρεια με την παρουσίαση της εικαστικής συλλογής του Μουσείου Καβάφη με έργα που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου τα οποία προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς στο Μουσείο Καβάφη. Κατά τη διάρκεια της τελετής η ζωγράφος κα Δήμητρα Καμαράκη δώρισε στο μουσείο πορτραίτο του Καβάφη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου με ημερίδα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με ομιλητές τους καθηγητές κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο και κ. Στέφανο Γερουλάνο, τους ποιητές κ. Ρεφάατ Σαλάμ και κ. Φουάτ Ταμάν, τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Στεφανάκη και τον μεταφραστή κ. Σαμουήλ Μπισσάρα. Τέλος με προβολή του φιλμ «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» και με επίσκεψη στο Μουσείο Καβάφη στην πρώην οδό Lepsius μετονομασθείς σε οδό Κ.Π.Καβάφη.

 
Πηγή: ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΚΑΣΚΑΛΗ ΔΩΡΑ "Κάτω"

Η Δώρα Κασκάλη γεννήθηκε στις Σέρρες και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Έργα της:

Στο τρένο - 2010 - Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Κάτω - 2011 - Εκδόσεις Γαβριηλίδη
 
 
Σχετικά με την συγγραφέα στα Λογοτεχνικά Επίκαιρα:
http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/2010/04/blog-post_30.html
 
 

Περιοδικό ΑΝΤΙ Χ ΛΟΓΟΥ τχ.12Μια νέα εποχή ξεκινάει για το περιοδικό «αντί × λόγου» , με μεγαλύτερη διάθεση για δημιουργία από ποτέ. Διηγήματα, ποίηση, άρθρα και λογοτεχνικές προτάσεις από ερασιτέχνες και επαγγελματίες λογοτέχνες-συντάκτες συνθέτουν ένα τεύχος με ποικιλομορφία, αλλά με  βασικό άξονα την αγάπη για τη συγγραφή. Πριν από τρία χρόνια, μία ομάδα νέων ανθρώπων, δημιουργούσαμε ένα χώρο για την έκφραση, τόσο τη δική μας, όσο και των ανθρώπων που τυχόν μοιράζονταν την ίδια επιθυμία για έκφραση με μας. Πλέον αφήνουμε πίσω τον όρο «ερασιτεχνικό», μιας και ούτως ή άλλως στο περιοδικό οι περισσότεροι γράφοντες είναι επαγγελματίες λογοτέχνες. Ελπίζουμε να καλύψουμε τις προσδοκίες σας και να δημιουργήσουμε μία ακόμα δυνατότερη σχέση από αυτή που ήδη είχαμε.         

 Το 12ο τεύχος έχετε την δυνατότητα να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και μέσω συνδρομής και όπως πάντα δωρεάν στο διαδίκτυο. Στο 12ο τεύχος συμμετέχουν οι: Λένα Μαντά, Πασχαλία Τραυλού, Κατερίνα Παπανικολάου, Νίκος Αραπάκης, Λουκάς Καβακόπουλος, Νίκος Βλαντής, Δέσποινα Χατζή, Ευάγγελος Ευθυμίου, Γιάννης Φαρσάρης, Γιώργος Τζιτζικάκης, Μίλτος Γήτας, Παναγιώτης Φερεντίνος, Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης, Γιάννης Πλιώτας, Μιχάλης Καλαμαράς, Αγγελική Σχοινά, Ιωάννα Σαμαρά, Θοδωρής Τσαφής, Νικόλαος Φωτιάδης, Ελένη Μπάρκα, Μαρία Αρχιμανδρίτη, Αναστασία Βασιλάκου, Δημήτρης Νίκου, Πέτρος Καππάς.  Πληροφορίες για το τεύχος μπορείτε να βρείτε εδώ:http://www.antiepilogou.gr/

Ψηφιακό περιοδικό ΕΥΠΛΟΙΑ τχ.28

Διαβάστε την ύλη του τχ,28 του ψηφιακού περιοδικού ΕΥΠΛΟΙΑ στη δ/νση:
http://www.eyploia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=324&Itemid=219


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης για τα ζώα…

Τo κυνήγι δια μέσου των αιώνων, της Εύπλοιας

Γεώργιος Σουρής: Εμπρός λοιπόν, ω κυνηγοί…

Θεόδωρος Γ. Ορφανίδης: Τίρι-Λίρι ή Το κυνηγέσιον εν νήσω Σύρω. Ποίημα ηρωϊκoκωμικόν εις μέρη επτά, του Ανδρέα Θ. Δρακάκη

Σύρος - Φθινόπωρο 2011, χρονικό εντοπισμού Λαθροθηρών


Η σύλληψη ωδικών πτηνών - Μια βάρβαρη «νησιωτική παράδοση», της Εύπλοιας

Έφοδος στο Σχιστό για τους πουλοπιάστες

Παντελής Βούλγαρης: Η τελευταία νανόχηνα


Γιώργης Παυλόπουλος: Πού είναι τα πουλιά;

Τέος Ρόμβος: Γνώρισα ένα μεταναστευτικό πουλί

Ζακ Περέν: Τα ταξιδιάρικα πουλιά

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΡΙΤΣΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - "151 ΠΟΙΗΜΑΤΑ"

Ο Κώστας Ριτσώνης ζει στην Αθήνα. Επιμελείται των εκδόσεων "Ποιήματα των Φίλων".
Έργα του Κώστα Ριτσώνη:

(2011) 151 ποιήματα,  Ποιήματα των Φίλων
(2003) Η βραχνή φωνή, Ποιήματα των Φίλων

(2001) Πουλιά και ψίχουλα, Ποιήματα των Φίλων

(2001) Τσίλιες, Ποιήματα των Φίλων

(1999) Αγκαλιά, Πανδώρα, (1974) Διαγώνιος

(1996) Φωτισμένο εργοστάσιο, Ποιήματα των Φίλων

(1982) Ο ανάπηρος λαχειοπώλης, Διαγώνιος


Σχετικά με τα έργα του Κώστα Ριτσώνη στα Λογοτεχνικά Σημειώματα:
http://logotexnika-epikaira.blogspot.com/2010/03/blog-post_21.html
Περιοδικό ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ τχ.4
Σχετικά με τα σημεία διαθέσεως του περιοδικού:

Συνέντευξη της Χίλντας Παπαδημητρίου στο BarouakNet.

Εδώ δείτε μια βιντεοσυνέντευξη στο BarouakNet από τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου. Η συγγραφέας μιλάει για το νουάρ μυθιστόρημά της «Για μια χούφτα βινύλια», την αστυνομική λογοτεχνία, τη μετάφραση, τη ροκ μουσική και τόσα άλλα…

Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=3AwDGFMqlj8&feature=player_embedded#!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 28ΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 28ΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Α' κατηγορία: Μαθητές Γυμνασίου

1ο βραβείο: Δήμητρα Στράτου, του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών.

2ο βραβείο: Στέλλα Πετράκη, του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών.

3ο βραβείο: Αννα Μαυρίγιαννη, του 6ου Γυμνασίου Χανίων.

1ος έπαινος: Ιωάννης Χατζηδάκης, του 2ου Γυμνασίου Χανίων.

2ος έπαινος: Ευαγγελία Μαυρίγιαννη, του 6ου Γυμνασίου Χανίων.

Β' κατηγορία: Μαθητές Λυκείου

1ο βραβείο: Φωτεινή Αγγελάκη, του Γεν. Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου.

2ο βραβείο: Αθηνά Σταυρουλάκη, του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου.

3ο βραβείο: Μαρία Πολυχρονάκη, του Γεν. Λυκείου Ακρωτηρίου.

Επαινος: Παύλος Γρηγοράκης, του Γεν. Λυκείου Ακρωτηρίου.Γ' Κατηγορία: Μη μαθητές

1ο βραβείο: Γιάννης Ρεμούνδος, Χανιά, για την υποβληθείσα ποιητική του συλλογή.

2ο βραβείο: Χάρης Μελιτάς, Αθήνα, για την υποβληθείσα ποιητική του συλλογή.

3ος βραβείο: Ευθαλία Μπουκουβάλα - Κλώντζα, Αγιος Νικόλαος, για τα διηγήματα: «Χρόνια Πολλά, γιαγιά» και «Αποκαθήλωση».

Επαινος: Αναστασία Μιχελάκη, Ηράκλειο - Αθήνα, για την υποβληθείσα ποιητική της συλλογή.

Επαινος: Παβλής Πολυχρονάκης, Χανιά, για το ποίημά του «Στον ποιητή».

Επαινος: Μαρίνος Μιζεράκης, Ηράκλειο, για το διήγημα «Ασπρη μέρα, άσπρη νύχτα, χιονισμένη ψυχή».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Ελ Ρόι - "Ματριόσκα"


Η "Ματριόσκα" είναι το τρίτο βιβλίο του Ελ Ρόι, με τη συμμετοχή μίας πολυπληθούς δημιουργικής ομάδας. Το βιβλίο κυκλοφορεί μαζί με τη μουσική του (CD) από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις.

Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) εδώ.Πηγή: http://www.matrioska.info/

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ» τχ.16 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΤΟΣ (ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ)

Διαβάστε κι νακτστε λεύθερα π ΕΔΩ τ ψηφιακ περιοδικ πο διακινον στ διαδίκτυο τ Λογοτεχνικ πίκαιρα μ τίτλο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ.

Τ τεχος 16 το περιοδικο περιέχει λογοτεχνικὴ μελέτη τοῦ Γιάννη Βούλτου (Συνοπτικὴ θεματολογικὴ παρουσίαση τῆς ποίησης τοῦ Μίμη Κωστήρη).