4 ΧΡΟΝΙΑ "ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ" (2008 - 2012)


Τον Απρίλιο του 2008 ξεκίνησα ν' αναρτώ τα πρώτα θέματα στο διαδίκτυο. Στην ενότητα των "Σημειώσεων" έγραφα:
Η ιδέα των "λογοτεχνικών επίκαιρων" που μετατράπηκε σε blog είχε ξεκινήσει από "το εργαστήρι" μου http://vorias.blogspot.com πριν από έναν χρόνο.

Όλη αυτή η ιστορία -δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει- αποσκοπεί στην παρακίνηση δραστήριων "συγκάτοικων" για τη δημιουργία κι άλλων παρόμοιων σελίδων προβολής της λογοτεχνίας στο διαδίκτυο.
Φιλικά

Θοδωρής Βοριάς

Έφτασε να κρατήσει αυτή η ιστορία τέσσερα χρόνια και να δημιουργήσει μια μεγάλη παρέα νέων και παλαιότερων λογοτεχνών. Έφτασε ως εδώ με ένα βασικό ιδεώδες: την αποφυγή της εμποροποίησης (γιατί όλα δεν πωλούνται, ούτε όλα αγοράζονται).

Δημιουργήθηκε, με τη συναίνεση πλήθους συγγραφέων, ενότητα "Ελεύθερης ανάγνωσης" με τη δωρεάν διάθεση 42, μέχρι στιγμής, λογοτεχνικών έργων στους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Παράλληλα, τα βιβλία συγγραφέων που φτάνουν στα Λογοτεχνικά Επίκαιρα, έχουν σαν τελικό προορισμό τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και Αξιουπόλεως Κιλκίς. Στα πλαίσια της ελεύθερης ανάγνωσης διακινήθηκε στο διαδίκτυο από το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 το μηνιαίο οκτασέλιδο ψηφιακό περιοδικό ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ που, κλείνοντας τον κύκλο κυκλοφορίας του, συμπλήρωσε 17 τεύχη με την παρουσίαση του έργου ισάριθμων λογοτεχνών σε e-book.

Με κεντρικό κορμό τις αναγγελίες λογοτεχνικών εκδηλώσεων, διαγωνισμών, δελτίων τύπου και τις αναγγελίες κυκλοφορίας λογοτεχνικών περιοδικών, τα Λογοτεχνικά Επίκαιρα πετυχαίνουν σε καθημερινή βάση και τον ενημερωτικό τους ρόλο στο διαδίκτυο.

Από τις αρχές του 2012 η ιστοσελίδα προβάλλει λογοτεχνικές στιγμές της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Στην ενότητα "Ενθύμιο Θεσσαλονίκης 1912 - 2012" συγκεντρώνονται αυτές οι λογοτεχνικές στιγμές της πόλης σε μορφή φωτογραφιών, εξώφυλλων παλιών λογοτεχνικών περιοδικών της πόλης, χειρόγραφων ποιημάτων λογοτεχνών της, αφιερωμάτων στους συγγραφείς της που έφυγαν κλπ.


Μαζί με τους επισκέπτες των τεσσάρων ετών
τα Λογοτεχνικά Επίκαιρα συνεχίζουν...