Περιοδικό INDEX τχ.39

Index #39 – Απρίλιος 2010 (www.indexmag.gr)

Κυκλοφόρησε το 39ο τεύχος του περιοδικού index (Απρίλιος 2010) με πολυσέλιδο αφιέρωμα στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στη φετινή θεματική ενότητα της έκθεσης "Η αρχαιότητα κι εμείς".


Τα περιεχόμενα του τεύχους, αναλυτικά:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
Αρχαιότητα. 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Θέλοντας να συμβάλλει στη διοργάνωση, το index σας παρουσιάζει τους άξονες και τις δράσεις της 7ης ΔΕΒΘ και, συμβαδίζοντας με το πνεύμα της φετινής θεματικής ενότητας "Η αρχαιότητα κι εμείς", μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις που αναφέρονται στην αρχαιότητα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
Η Ελένη Σαραντίτη μιλά στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, για την αρχαία Σπάρτη, τους μύθους, τους πολεμιστές και τους ήρωες της αρχαιότητας αλλά και για την αυτοθυσία, την ιστορία γενικότερα και το ιστορικό μυθιστόρημα, με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο "Η θυσία".
Αυτο-παρουσιάσεις:
του Νικόλαου Κ. Σπύρου με αφορμή το βιβλίο "Διάστημα. Βάση Ευρώπη".
της Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου, με αφορμή το βιβλίο της "PRABDA".
Focus:
Don DeLillo/ Η γιγαντιαία δύναμη της ιστορίας/ Από την Κατερίνα Κουτσούκη
Ismail Kadare /Η αντίσταση της σιωπής /Από τον Τηλέμαχο Κώτσια
Σταυροδρόμια:
H σοβαρή πλευρά μιας "αστείας" τέχνης/ Από την Κατερίνα Κουτσούκη
Από την πένα στο πιρούνι και… αντίστροφα
Γευστικές διαδρομές στη λογοτεχνία αλλά και στην καθημερινότητα. Αυτό το μήνα: Μακεδονία./ Από τη Χριστίνα Οικονομίδου και τη Γιώτα Συκιώτη.
Και, φυσικά, οι μόνιμες στήλες μας, όπου οι συνεργάτες μας αναλύουν και σχολιάζουν βιβλία –και όχι μόνο:
ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΦΩΝΟΥΣ, FLYERS (ειδήσεις, σχόλια, προσκλήσεις και προκλήσεις), TOP 5 (τα πέντε καλύτερα βιβλία του μήνα), ΒΙΤΡΙΝΑ (παρουσιάσεις των βιβλίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα), ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ (Δόκιμοι συγγραφείς, βιβλιοκριτικοί αλλά και «απλοί» αναγνώστες κρίνουν τα βιβλία που αγάπησαν ή αντιπάθησαν... [gnomi@indexmag.gr]. Ακόμα: Το βιβλίο της άμμου, All time classic: Charles Exbrayat /Από τη Γιώτα Συκιώτη, ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ… (μουσική, θέατρο, διαδρομές, εικαστικά, γεύσεις, κινηματογράφος, διασκέδαση…).