Περιοδικό ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (τεύχη ετών 1887 - 1895)

Το περιοδικό «Παρνασσός» εκδόθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, του αρχαιότερου πολιτιστικού συλλόγου της Αθήνας. Κυκλοφόρησε το 1877 με συνεχή εκδοτική παρουσία ως το 1895. Το διάστημα αυτό εκδόθηκαν δεκαεπτά τόμοι. Στη συνέχεια διακόπηκε η κυκλοφορία του και το 1899 αντικαταστάθηκε από το περιοδικό Επετηρίδα, του οποίου η έκδοση σταμάτησε το 1939. Το περιοδικό φιλοξενούσε κυρίως μελετήματα φιλολογικού, ιστορικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα, χωρίς να λείπουν και φυσιογνωστικά θεολογικά ή νομικά κείμενα ή ακόμη και λογοτεχνικά.
Για μια εικοσαετία το Σύλλογος δεν εκδίδει περιοδικό. Ωστόσο, το 1959, ύστερα από εισήγηση του Γεωργίου Ζώρα, επανεκδίδεται ο Παρνασσός, που λαμβάνει πλέον τη σημερινή του μορφή, σε ετήσια βάση. Η αδιάλειπτη μέχρι σήμερα κυκλοφορία του καθιστά το περιοδικό αυτό ένα από τα σημαντικότερα της φιλολογικής επιστήμης στον διεθνή χώρο. Ο Σύλλογος έγινε γνωστός στη χώρα μας και στο εξωτερικό, όχι μόνον εξαιτίας του περιοδικού, αλλά και των άλλων εκδόσεών του, κυρίως φιλολογικών και ιστορικών μονογραφιών.
Δε μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια ποιοι υπήρξαν οι μόνιμοι συνεργάτες του περιοδικού, ωστόσο ξεχωρίζουν οι: Κων. Παπαρηγόπουλος, Σ. Σοκόλης, Ιακ. Δραγάτσης, Α. Φραβασίλης, Ν. Καζάζης, Ν. Πετρής, Στ. Βλαστός.
Μήλα Δήμητρα, 2008

Αρχείο 170 τευχών του περιοδικού «Παρνασσός» με την πλήρη ύλη:

Ευρετήριο συγγραφέων:

Πηγή: