Περιοδικό ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ τχ. 27 - 28 (Μάρτιος 2021)



ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΛΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ» (27/ 28)
σε πείσμα των δύσκολων καιρών τυπώθηκε και θα βρίσκεται από τη Δευτέρα στη διάθεση των συνεργατών, των φίλων και των αναγνωστών του. Με αξιοπρόσεκτη όπως πάντοτε ύλη: ανέκδοτο έργο Ελλήνων δημιουργών, σημαντικές μεταφράσεις, ενδιαφέροντα δοκίμια και κριτικά κείμενα για βιβλία και συγγραφείς που ξεχωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα:
Απόσπασμα από το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Δημήτρη Νόλλα «Ματούλα Μυλέρου».
Ποίηση των W.B. Yeats (μετάφραση: Αγγελική Σιδηρά), Czesław Miłosz (μετάφραση: Θεοδόσης Κοντάκης), Tomas Tranströmer (μετάφραση: Δέσποινα Καϊτατζή- Χουλιούμη), Snežana Cosic (μετάφραση: Antonina Kostic), Γιώργου Κεντρωτή, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Θοδωρή Βοριά, Δημήτρη Γαρούφα, Νίκου Γεωργόπουλου, Λίτσας Δαμουλή, Νίκου Δόικου, Πάνου Δρακόπουλου, Ελένης Ζαχαροπούλου, Νίκης Καλτσόγια, Χρήστου Κατρούτσου, Νίκου Μυλόπουλου, Θοδωρή Σαρηγκιόλη, Θοδωρή Σαμαρά και Μελίτας Τόκα- Καραχάλιου.
Στο χώρο της αφήγησης, ο Αλέξης Πανσέληνος μεταφράζει ένα διήγημα του Tom Newton ενώ δημοσιεύονται διηγήματα των Κώστα Ασημακόπουλου, Γιώργου Βουλγαράκη, Παναγιώτη Θωμά, Οδυσσέα Μαστραππά, Κωνσταντίνου Μπούρα, Δημήτρη Ξυδερού και Γιώργου Σταφυλά καθώς και ένα θεατρικό μονόπρακτο του Ελευθέριου Καβαλιέρου.
Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γράφει για «Το πνεύμα του 1821 σήμερα» ενώ στον Κόσμο των Ιδεών δημοσιεύονται δοκίμια του Δήμου Μαρουδή (Σκέψεις σχετικά με την τέχνη και την πνευματικότητα), του Ευάγγελου Γρ. Αυδίκου (Ο αγιάτρευτος πόθος του Κρυστάλλη για τα βουνά του και ο λογοτεχνικός μύθος της ορεινότητας), της Παρασκευής Μακρίδου (H τεχνική της αμφισημίας στην ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη), της Έλενας Χατζόγλου (Ο μύθος του Σίσυφου σε μία ανθρωπολογική ερμηνεία), του Γιώργου Βαρθαλίτη (Νικηφόρος Βρεττάκος: οι απαρχές), της Λένας Κωνσταντέλλου (Η ποίηση του Γιώργου Ε. Γεωργούση στην αναμέτρησή του με τον θάνατο) και του Συμεών Σταμπουλού (Οδός Φιλελλήνων: Μυλλέρου – Νορμάνου – Φελτχάνου. Λησμονημένοι δρόμοι και δρομίσκοι της ιστορίας του Εικοσιένα).
Στις σελίδες κριτικής ο Λαοκράτης Βάσσης γράφει για την ποιητική συλλογή «Pixels» του Δημήτρη Κοσμόπουλου, ο Θεοδόσης Πυλαρινός για «Το ατίθασο μέλλον» του Γιάννη Η. Παππά, η Έλσα Κορνέτη για τη συλλογή του Παύλου Πέζαρου «Ο αχός κι ο βυθός», η Χρύσα Αλεξοπούλου για τη συλλογή «Βράχια» του Γιώργου Βέη και το βιβλίο «Δεκαετίες τερματίζουν όλες μαζί στο νήμα» της Ανθούλας Δανιήλ, ο Χρίστος Παπαγεωργίου για το «Μαύρο νερό» του Μιχάλη Μακρόπουλου, η Ζέτα Κουντούρη για το βιβλίο του Ιωάννη Τσέγκου «Στα καλαμπόκια με τη Vespa», η Αλεξάνδρα Μπακονίκα για την ανθολογία «Θεϊκή μανία» της Alda Merini (που επιμελήθηκε η Έλσα Κορνέτη) η Μαρία Δημάκη- Ζώρα για το βιβλίο της Γιούλας Γ. Κωνσταντοπούλου «Αμέλια. Ιχνηλατώντας μνήμες των Ρωμιών της Πόλης», η Αλεξάνδρα Μυλωνά για το βιβλίο της Ελένης Παπαδοπούλου «Οδόσημα μνήμης- μνημόνια τέχνης», ο Ιάκωβος Θήρας Καραμολέγκος για το βιβλίο του Αλέκου Φλωράκη «Ο κάκτος και η βροχή», ο Σωτήρης Δημόπουλος για το βιβλίο του Κ. Χολέβα «Το 1821 σήμερα», ενώ ο Γιάννης Σουλιώτης γράφει για τον Fernando Pessoa και τη γάτα του, ο Μανώλης Στεργιούλης για το τιμητικό αφιέρωμα στον καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα και η Αντουανέττα Ασωνίτου στοχάζεται περί βιβλίου και τεχνολογίας.
Τέλος, η Κλεοπάτρα Λυμπέρη, στη νέα στήλη «Κάτοικοι του πληκτρολογίου», σχολιάζει ζητήματα της επικαιρότητας και κρατά σημειώσεις για σημαντικά βιβλία: σε αυτό το τεύχος για το «Μάθημα ωδικής» του Γιάννη Ευσταθιάδη, για την «Πλησμονή οστών» του Γιώργου Θεοχάρη και για τις «Συνομιλίες με τον Ιωάννη» του Ορέστη Αλεξάκη (Πρόλογος- Επιμέλεια: Ευτυχία- Αλεξάνδρα Λουκίδου).

Πηγή πληροφοριών: κ. Κώστας Χατζηαντωνίου, διευθυντής του περιοδικού ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ.