Περιοδικό INDEX τχ.26

Index #26– ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Κυκλοφόρησε το 26ο τεύχος του περιοδικού index (Νοέμβριος 2008) με μεγάλο αφιέρωμα στους εκδότες «εκτός Αθηνών» και προτάσεις βιβλίων για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:
Εκδότες εκτός Αθηνών
Η ομάδα του index παρουσιάζει την επίπονη και επίμονη προσπάθεια μερικών από τους σημαντικότερους εκδότες που δραστηριοποιούνται εκτός Αθηνών.
Το πνεύμα του μπουκαλιού: Μπύρα
Η Βάλια Χάλαρη αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στους μεθυστικούς δρόμους της αλκοόλης. Ένα διαφορετικό ταξίδι κάθε μήνα, από την παραγωγή ως την απόλαυση κάθε γουλιάς. Σ’ αυτό το τεύχος: Μπύρα. Ένα γευστικό ταξίδι στην Τσεχία.
Από την πένα στο πιρούνι και… αντίστροφα
Γευστικές διαδρομές στη λογοτεχνία αλλά και στην καθημερινότητα. Αυτό το μήνα: Ελλήνων γεύσεις. Κείμενα και συνταγές που σχετίζονται με την ελληνική γαστρονομική παράδοση. Από τη Χριστίνα Οικονομίδου και τη Γιώτα Συκιώτη.

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ:
-Η Ελληνοβρετανίδα Νοέλ Μπάξερ, μας μιλά για τη σύγχρονη και την παλαιότερη Ελλάδα, για τον εαυτό της και για το βιβλίο της Από δρυ παλιά κι από πέτρα, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ UNDERGROUND
16 συγγραφείς υπογράφουν 27 ιστορίες για αντίστοιχους σταθμούς του μετρό της Αθήνας και απαντούν στην ερώτηση του index: Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στην ανθρωπογεωγραφία του μετρό;
(Κωστής Γκιμοσούλης, Στέφανος Δάνδολος, Λένα Διβάνη, Γιώργος Ζαρκαδάκης, Κώστας Κατσουλάρης, Ζέφη Κόλια, Δημήτρης Μαμαλούκας, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Σωτάκης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Σώτη Τριανταφύλλου, Δημήτρης Φύσσας).

ΕΞΩΘΕΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Ο γνωστός ηθοποιός Αλέξανδρος Σταύρου απαντά στις ερωτήσεις του Μάκη Τσίτα και αποκαλύπτει την εξαιρετική του σχέση με τα βιβλία.
Ακόμα:
Focus:
Karen McLeod/ Δημιουργικές μεταμορφώσεις/ Από την Γιώτα Συκιώτη
Mick Cooper/ Υπαρξισμός και ψυχοθεραπεία/ Από τον Αλέξη Χαρισιάδη.

Αυτο-παρουσιάσεις:
του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη με αφορμή το βιβλίο του Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι «αχ».
του συγγραφέα Κωστή Τζερμιά με αφορμή το βιβλίο του Οι Ευρωπαίοι: η επαρχία των συναισθημάτων.
του Αλέξη Δημαρά και της Βάσως Βασιλού Παπαγεωργίου με αφορμή το βιβλίο τους Από το κονδύλι στον υπολογιστή 1830-2000. Εκατόν εβδομήντα χρόνια εκπαίδευση με λόγια και εικόνες.
της Αφροδίτης Αβαγιανού με αφορμή τον συλλογικό τόμο Η μαγεία στην Αρχαία Ελλάδα.

Σταυροδρόμια:
Πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, PC…/ Από την Μαρίνα Κάππα.
Και, φυσικά, οι μόνιμες στήλες μας, όπου οι συνεργάτες μας αναλύουν και σχολιάζουν βιβλία –και όχι μόνο:
INBOX (επιστολές αναγνωστών), ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΦΩΝΟΥΣ, FLYERS (ειδήσεις, σχόλια, προσκλήσεις και προκλήσεις), TOP 5 (τα πέντε καλύτερα βιβλία του μήνα), ΒΙΤΡΙΝΑ (παρουσιάσεις των βιβλίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα) ΒΙΒΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Συγγραφείς, κριτικοί, φοιτητές… είμαστε όλοι αναγνώστες. Το βήμα δίνεται σε όσους θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για τα βιβλία που αγάπησαν ή… μίσησαν [
gnomi@indexmag.gr]. Ακόμα: Το βιβλίο της άμμου, All time classic, Second hand), ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ (Η φαντασμαγορία της παιδικής ψυχής) από τον Μάκη Τσίτα,
ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ… (μουσική, θέατρο, διαδρομές, εικαστικά, γεύσεις, κινηματογράφος, διασκέδαση…).