Περιοδικό ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ τχ.348 (Απρίλιος 2021)

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»


Ένα πολιτιστικό περιοδικό με 60 χρόνια ιστορία δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τους εορτασμούς των διακόσιων χρόνων από τη μεγαλειώδη Επανάσταση του ελληνικού λαού το 1821. Το νέο τεύχος λοιπόν της «Νέας Εποχής», περιλαμβάνει ένα ειδικό σεμνό αφιέρωμα στο οποίο λαμβάνουν μέρος διακεκριμένοι μελετητές, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί στις ξεχωριστές θεματολογίες.

Έτσι, η ιστορικός και ακαδημαϊκός Σία Αναγνωστοπούλου μας μιλά για «τη νεωτερικότητα της Επανάστασης του 1821» και τους «κόμπους» της Ιστορίας. Ακολουθεί η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Φωτεινή Βάκη με το απείρως ενδιαφέρον θέμα «H Επανάσταση του 1821 και o Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός». Πολύ ενδιαφέρουσα η εργασία του Γιώργου Μύαρη για τον Ιωάννη Καρατζά, τον σχεδόν άγνωστο Κύπριο Διαφωτιστή. Η Δέσποινα Νικολάου αναφέρεται στον Ανδρέα Κάλβο, τον ιδεολόγο επαναστάτη ποιητή ενώ η εισήγηση της Αδαμαντίας Τριάρχη ‐ Μακρυγιάννη έχει ως θέμα «Ο λαός και οι υποθήκες του Εικοσιένα». Έπεται το εικαστικό μέρος με το αφιέρωμα «Τέχνη και Επανάσταση: Ξένοι ζωγράφοι που αποτύπωσαν τον αγώνα των Ελλήνων». Ακολουθεί το ιδιαζόντως ενδιαφέρον άρθρο του Μιχάλη Ν. Μιχαήλ, καθηγητή στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη σχέση της Κυπριακής Εκκλησίας με την επανάσταση με θέμα: «Μια οθωμανική εξουσία στη δίνη μιας επανάστασης». Τέλος, η τακτική συνεργάτιδα του περιοδικού Δρ Αναστασία Χάσικου κλείνει το αφιέρωμα με τη μελέτη της με θέμα: Μουσική και εθνικισμός: 200 χρόνια από την Eλληνική Eπανάσταση. Το έπος του 1821 μέσα από τη μουσική στην Κύπρο. 

Το τεύχος 348 περιλαμβάνει επίσης ενδιαφέροντα σημειώματα της Νεοφύτας Κυπριανού για το σχολικό θέατρο και του Νίκου Τριμικλινιώτη για την παράσταση «Σε κρίσιμη κατάσταση», βιβλιοπαρουσιάσεις και αξιόλογα ποιήματα και διηγήματα, νέων και παλιών συνεργατών μας.

Η «Νέα Εποχή» κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1959 και είναι το πιο παλιό πολιτιστικό περιοδικό του τόπου μας. Κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο και η ετήσια συνδρομή του είναι μόνο €15. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν συνδρομητές του περιοδικού μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22864502 ή ηλεκτρονικά στο neaepochi@cytanet.com.cy