Περιοδικό ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ τχ. 35 - 36 (Απρίλιος 2023)



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΤΙΕΡΗ
Με αφιέρωμα στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη τυπώθηκε το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού «Το Κοράλλι» (τ. 35-36). Γράφουν οι Αγάθη Γεωργιάδου, Ανθούλα Δανιήλ, Τζίνα Καλογήρου, Παρασκευή Κοψιδά- Βρεττού, Ειρήνη Λουλακάκη- Μουρ, Παρασκευή Μακρίδου, Μορφία Μάλλη, Ελένη Μαντζουράνη, Κυριάκος Μαργαρίτης, Βάσω Οικονομοπούλου, Θεοδόσης Πυλαρινός, Σωτήρης Σαράκης, Περικλής Τσελίκης, Κώστας Χατζηαντωνίου, Λουίζα Χριστοδουλίδου και Μαρία Ψάχου ενώ ο ποιητής Γιάννης Ηλ. Παππάς έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Αντώνη Φωστιέρη.
Αξιοπρόσεκτη όπως πάντα η ύλη και των άλλων σελίδων του τεύχους: νέα ποιήματα του Γιάννη Πανούση, του Πέτρου Γκολίτση, της Έλενας Σταγκουράκη, της Σταυρούλας Γάτσου, της Σοφίας Ελευθερίου, του Κώστα Λιννού. Ο Θοδωρής Βοριάς αποδίδει δύο ποιήματα του Έζρα Πάουντ από τη συλλογή "Κατάη" και ο Ιάκωβος Θήρας Καραμολέγκος τέσσερα ποιήματα της Κριστίνα Ροσσέττι.
Οι βραβευμένοι φοιτητές του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (υπό την εποπτεία της καθηγήτριας κ. Μπίλιανα Τουράνιανιν-Νικολοπούλου) Αναστάσιος Κουράγιος, Θεοδώρα Παπατζέλου, Ζωή Πασκάλ, Ειρήνη Πρεκατσουνάκη, Αρισταίος Τσούσης, μεταφράζουν παλαιότερους και σύγχρονους Σέρβους ποιητές: Γιόβαν Ντούτσιτς, Γέλενα Μαρίτσεβιτς, Μπράνισλαβ Ζιβάνοβιτς, Γέλενα Καλάιτζιγια.
Στον χώρο της αφήγησης το διήγημα του Αντώνη Μακρυδημήτρη «Το όνομά μου είναι Αχμάντ».
Στο πεδίο του δοκιμίου ο Δημήτρης Μπαλτάς γράφει για την ανθρωπολογία του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, η Έλενα Χατζόγλου για την «Νέκυια» της Οδύσσειας ως κατάβαση στον εσώτερο εαυτό, η Ευσταθία Δήμου για την ανάγνωση της ποίησης, ο Ελευθέριος Καβαλιέρος για τα Χελιδονίσματα και ο Κώστας Χατζηαντωνίου στην τακτική στήλη “Επί της αρχής” γράφει για «Ένα παράλογο δράμα που δεν μπορεί να γίνει τραγωδία».
Στις σελίδες κριτικής η Ευαγγελία Δαμουλή γράφει για το βιβλίο της Ελένης Σεμερτζίδου «Η διακινδύνευση» και η Χριστίνα Αργυροπούλου για το βιβλίο της Σούλας Παπαγεωργοπούλου- Ιωαννίδη «Ένας υπέροχος σκαριμπικός κόσμος», ενώ η Κλεοπάτρα Λυμπέρη στην τακτική της στήλη “Κάτοικοι του πληκτρολογίου” σχολιάζει την επικαιρότητα και κρατάει σημειώσεις για βιβλία: στο τεύχος αυτό για τις ποιητικές συλλογές της Λέλης Μπέη («Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων») και της Έλσας Κορνέτη («Ο ήρωας πέφτει»).
Το τεύχος κοσμείται με έργα του γλύπτη Χρήστου Ρηγανά.